Közélet koronavírus

Koronavírus: akadozik egyes gyógyszerek alapanyagainak beszállítása

Több gyógyszer alapanyagának beszállítása is akadozik — tudta meg az ATV Híradója. A járvánnyal érintett országokból érkező szállítmányokat 14 napos karantén alá kell helyezni. A szakemberek szerint ennek ellenére nem kell gyógyszerhiánytól tartani.

Hozzáteszik: ha egy adott gyógyszerből készlethiány is lép fel, vannak helyettesítő termékek, amelyeknek ugyanaz a hatóanyaguk. Az biztos, hogy ellátatlanul nem marad senki, az orvosok mindent megtesznek, hogy minden páciens a legmegfelelőbb gyógyszert kapja meg.

Számos alkalommal volt már arra példa hogy, hogy valamilyen gyógyszer kifogyott a patikákból, ilyenkor a háziorvosnak az a feladata, hogy ugyanazt a hatóanyagot tudja adni, abban az esetben, ha az a hatóanyag nem elérhető, akkor a háziorvos alkalmas arra, van kompetenciája, hogy más hatóanyaggal ugyanazt a hatást elérje

– mondta Szabó András belgyógyász szakorvos az ATV Híradójának.

Kőhalmi Imre gyógyszerész szerint számítani lehetett rá, hogy akadozni fognak a gyógyszerszállítmányok. Az a legnagyobb baj, hogy a legtöbb gyógyszer alapanyagát Kínában állítják elő, amelynek a koronavírus-járvány miatt hatalmasat esett a gyártási kapacitása. A szakember szerint egyébként teljesen mindegy, milyen márkájú a készítmény, ha az adott betegségre megfelelően hat.

Mivel a legtöbb gyógyszernek generikus helyettesítője van, ezért a legtöbb gyógyszer megkapható esetleg kék dobozban, nem sárga dobozban vagy zöld dobozban. Én azt szeretném kérni a betegektől, hogy ne ahhoz, ragaszkodjanak, ami a megszokott gyógyszerük neve volt, hanem a hatóanyaghoz, amit a gyógyszerész kollégák, asszisztens kollégák ajánlanak, mert nincs rosszabb annál, ha a betegek nem szedik a gyógyszerüket

– húzta alá Kőhalmi Imre, a Baranya Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke.

A szakemberek azt ígérik: ahogy eddig, ezentúl is meg fogják oldani, hogy mindenki hozzájusson a napi gyógyszeradagjához. Ha kell, máshonnan rendelnek hozzá alapanyagot a gyártók, így a nagyobb hiány is elkerülhető lesz.

Antibiotikumhiány fenyegeti Európát a koronavírus miatt
Néhány kínai üzemre koncentrálódik a gyártás, éppen ezek kerültek lakat alá a járvány miatt.

Kiemelt kép: Stanislav KrasilnikovTASS/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik