Közélet koronavírus

Koronavírus: 18 ember van karanténban Magyarországon

Péntek kora délután sajtótájékoztatón ismertette a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkat Láng-Bognár Kinga, a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője és Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár, eszerint

Magyarországon továbbra sincsen fertőzött személy.

Láng-Boglár Kinga elismételte, amit már korábban is hangsúlyoztak: a járvány megelőzéséhez szükséges az együttműködés és a közös felelősségvállalás. Ma reggel a BV Holding Kft. 300 ezer darab szájmaszkot adott adott át a Hungaropharmának, azonban ismét kiemelték: az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot hordaniuk.

  1. Világszerte összesen 83 389 fő fertőződött meg, Európában 816 fő, Magyarországon nem volt fertőzés.
  2. A felépültek száma világszerte 36 569, Európában 84 fő.
  3. Az elhunytak száma világszerte 2858, Európában 19 fő.

A szóvivő közölte: Magyarországon jelenleg 18 fő van karanténban, eddig 62 mintát vizsgáltak meg, 383 embert a közúti határátkelőknél, 4247 személyt pedig a repülőtereken ellenőriztek. Hozzátette: jelenleg 184 olyan kínai állampolgár tartózkodik az országban, akik vagy nem akarnak vagy nem tudnak hazatérni Kínába.

Az Operatív Törzs központi számára eddig 555 hívás érkezett, az elérhetőségekről ebben a cikkben részletes tájékoztatást talál:

Koronavírus: így érheti el az Operatív Törzs ügyeleti központját
Emailben és telefonon is keresheti a magyar szakembereket.

Schanda Tamás kommentálta, hogy egyes hírek szerint többen megrohamozták a boltokat és a tartós élelmiszerek felhalmozásába kezdtek. Az államtitkár szerint alaptalanok az élelmiszerellátás esetleges fennakadásaira vonatkozó félelmek, nincs ok pánikra. Hozzátette:

Nincs ok a felesleges vásárlásra.

Kiemelte: ha esetleg regisztrálnak is Magyarországon megbetegedést, ez nem jelenti automatikusan a járvány kitörését.

A vásárlási kedv jelenleg nem nagyobb, mint az enyhébb karácsonyi hullám

— mondta az államtitkár hozzátéve: mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a koronavírus miatti nyerészkedést, ellenőrzik a termékek, például a kézfertőtlenítők árát. Kiemelte: elfogadhatatlan, ha valaki a koronavíruson akar nyerészkedni. Kivizsgálják azt az esetet is, amikor valaki 15-szörös áron kínált szájmaszkokat.

A termék minőségét is figyelik, ha pedig nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással, kivonják a forgalomból.

Hatástalan kézfertőtlenítőt terítettek szerte az országban, nagy intézményekbe, webáruházakba is jutott
A lapunknak küldött kormányhivatali válasz szerint már kezdeményezték az adott termék kivonását a forgalomból, miután kézfertőtlenítőként való használata járványügyi kockázatot is rejt.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik