Közélet

Ezért tűnt el élelmiszerautomaták fele

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék, írja a Magyar Hírlap.

A szövetség jelezte, hogy a jelentős plusz költségek miatt az élelmiszert árusító automaták száma az elmúlt időszakban csaknem megfeleződött, harmincötezerről húszezer folyamatosan működő készülékre – közölte a Nemzeti Automata Szövetség elnöksége.

Emlékeztettek, hogy 2018. július 1-jétől az élelmiszert árusító automaták kizárólag egy online felügyeletet ellátó AFE-eszközzel együtt működhetnek, ezzel az egységgel jelenleg mintegy huszonkétezer élelmiszer-automata rendelkezik.

Az automaták felügyeleti szolgáltatásának hatósági ára nettó ötezer forint havonként és berendezésenként, a hatósági árat a Pénzügyminisztérium állapítja meg évente. A cégeket viszont a havi díj felett egy gépenkénti húszezer forintos éves felülvizsgálati díj is terheli.

Ezek együttesen mintegy hét-tíz százalékos extra költséget jelentenek az ágazat számára, az automaták havi átlagos nettó árbevétele a NAV adatai szerint mintegy százezer forint, közölte a szövetség.

A szövetség az ágazat versenyképességének, illetve a piacon működő automata-berendezések számának megőrzése érdekében javasolja, hogy az automaták felügyeleti díját a lényegesen magasabb jövedelemtermelő képességű online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék.

Javasolják továbbá az éves felülvizsgálat gyakorlati megvalósításának és díjának átgondolását, valamint a felügyeleti szolgáltatással összefüggő adminisztráció egyszerűsítését.

(MTI, kiemelt kép: AFP/Eva Claire Hambach)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik