Közélet

Ezekre a padokra már nem sokáig szarnak a Szabadság tér varjai

Alig látszanak ki a galambszar alól a Szabadság tér padjai — írtuk meg elsőként, a válaszra pedig nem is kellett sokat várni. A Főkert Zrt. villámgyorsan letakarította a guanóval borított utcabútokokat, majd kedden az is kiderült, hogy azokat nem galambok, hanem az ideiglenesen az országban tartózkodó vetési varjak piszkították össze.

A Főkert mérlegelte a varjak riasztásának lehetőségét, de ezt csak akusztikus eszközökkel lehetne megoldani, ami a lakosságot is zavarná, másrészt a varjak igen alkalmazkodóképes madarak, így a riasztó hangokat hamar megszoknák, és felfognák, hogy azok nincsenek tényleges veszéllyel rájuk. Éppen ezért a társaság úgy döntött, hogy ideiglenesen begyűjtik az ürülékkel rendszeresen beszennyeződő utcabútorokat, amelyeket a madarak elvonultát követően, vagyis várhatóan február végén visszahelyeznek.

Az elszállítást a MTI fotóinak tanúsága szerint még nem kezdték el, azonban a Főkert tájékoztatása szerint addig is rendszeresen takarítják az összepiszkolódott utcabútorokat.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hiába a kerítés, ellepik az országot a gazdasági bevándorlók
Tavasz van, áthatja a levegőt a madarak éneke, ám ami a mi fülünknek andalító dallam, az valójában alpári fenyegetőzés, ráadásul jórészt afrikai migránsok csinálják a fesztivált. De miért vándorolnak egyáltalán a madarak, hányan vannak, és milyen meglepetések érnek, ha lelassítjuk a madáréneket?

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik