Belföld

Vetési varjak szarták össze a Szabadság téri padokat, most begyűjtik azokat

Alig látszanak ki a galambszar alól a Szabadság tér padjai – írtuk meg január közepén, a Főkert Zrt. munkatársai pedig már másnapra lepucolták az utcabútorokat, és azt írták: a téren lévő összes padot fertőtlenítették. Most viszont a Főkert közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a padokat védett madarak piszkították össze, és ezt az összecsapást – átmenetileg – ők nyerték.

Az elmúlt hetekben a Főkert Nonprofit Zrt. kezelésében álló parkot és annak nagyobb fáit vetési varjak (Corvus frugilegus) kezdték el rendszeresen látogatni. A védett madarak jelentősebb számban csupán az október közepétől február második feléig tartó időszakban tartózkodnak a fővárosban, költőfajként már több mint két évtizede eltűntek Budapestről. A vetési varjú állománya a 1960-as évektől kezdve folyamatos csökkenést mutat, az akkor ismert közel 300 ezer páros állomány drasztikusan lecsökkent, jelenleg nem több 70 ezer párnál. A kisebb-nagyobb telepekben költő faj számos fészket nem építő védett és fokozottan védett ragadozómadárfajunk számára teszi lehetővé az utódnevelést, amelyek a már nem használt varjúfészkekben telepednek meg. Ilyen többek között a kabasólyom (Falco subbuteo), a kékvércse (Falco vespertinus) és a 2020-as év madara az erdei fülesbagoly (Asio otus).

 

A jelenleg parkot látogató vetési varjak nem költenek hazánkban, az ilyenkor itt lévő állomány tőlünk északabbra és északkeletebbre költ, melyek a Kárpát-medencét választják telelőhelyül. A védett madarak bár ideiglenesen kellemetlenséget okoznak ürülékükkel, melyek a nagyobb csapatok után rendszeresen feltűnnek a park növényzetén és az utcabútorokon, de ez az állapot ideiglenesen van csak jelen. A madarak korán kezdenek költésbe ezért a nappalok hosszabbodásával és az idő enyhülésével egy időben, általában már február közepén-második felében visszaindulnak költőhelyükre, Skandináviába és Fehéroroszország területére. Ezzel egy időben a jelenleg fennálló áldatlan állapot is meg fog szűnni, az addig hátra lévő néhány hétig még szeretnénk kérni türelmüket.

Mint kiderült, a Főkert mérlegelte a varjak riasztásának lehetőségét is, de ezt csak akusztikus eszközökkel lehetne megoldani, ami a lakosságot is zavarná, másrészt a varjak igen alkalmazkodóképes madarak, így a riasztó hangokat hamar megszoknák, és felfognák, hogy azok nincsenek tényleges veszéllyel rájuk. Éppen ezért a társaság úgy döntött, hogy ideiglenesen begyűjtik az ürülékkel rendszeresen beszennyeződő utcabútorokat, amelyeket a madarak elvonultát követően, vagyis várhatóan február végén visszahelyeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik