Közélet

Gyöngyöspata: Farkas Flórián hallgat

Az Országos Roma Önkormányzat viszont azt kéri, a független bíróság döntését a kormány is tartsa be.

A Népszavának Farkas Lilla azt mondta, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány egy fillért sem kapott a gyöngyöspatai roma családoktól jogi képviseletükért. Az ügyvéd arra reagált, hogy kormánypárti politikusok a per kapcsán „pénzszerző akciót”, „szegregációs bizniszt” emlegetnek.

A térség fideszes képviselőjének, Horváth Lászlónak az ötletéről, hogy a jogerősen megítélt pénz helyett képzéssel és szolgáltatásokkal fizessenek, azt mondta, az érintettek fejenként átlagosan mintegy 1,5 millió forintra jogosultak, amit érdemes összevetni egy parlamenti képviselő havi jövedelmével. Nyolc évnyi szegregációért ez nem olyan sok pénz. Mivel a fideszes  közösségi oldalán megosztotta Farkas Lilla belső levelezését is, az ügyvéd kérte, „hagyja abba a turkálást” magánéletében, fejezze be a „tények hamis színben való feltüntetését”.

A Fidesz nem akar egyeztetni a gyöngyöspatai romákat képviselő alapítvánnyal
Horváth László a térség képviselője szerint az ügyben pert kezdeményező alapítvány eljátszotta hitelét.

Farkas Flórián hallgat

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke  közleményben tudatta, elvárja, hogy mindenki tartsa kötelező érvényűnek a független magyar bíróságok döntését. Arra kérte a kormányt, hajtsa végre a bíróság által hozott végzést. Az ORÖ mindenkit arra kért, az ügyből ne kovácsoljon politikai tőkét.

Bár a gyöngyöspatai roma önkormányzat vezetőjét és testületi tagjait a Roma Polgárjogi Mozgalom adja, a Lungo Drom is jelen van a településen. A Népszava megkereste Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét, a Fidesz parlamenti képviselőjét. A lap arra lett volna kíváncsi, egyetért-e Orbán Viktorral, hogy a szegregáció miatt megítélt kártérítés „munka nélkül szerzett” pénz. Feladatának tekinti-e, hogy közreműködjön a feszültségek enyhítésében? Farkas Flórián még nem válaszolt.

TASZ: A kormány sem állhat a jog felett
A Társaság a Szabadságjogokért szerint az Orbán-kormány az elmúlt napokban nyíltan helyezkedett szembe jogerős bírósági ítéletekkel, az emberek

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik