Közélet

OLAF-jelentés alapján ítéltek el két vállalkozót

OLAF ajánlás alapján indult nyomozás, majd a Központi Nyomozó Főügyészség eredményes vádemelése után a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla a társtettesként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt elítélt visszaeső vádlottat három évi szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg társát 1.200.000 forint pénzbüntetésre ítélte, írja keddi közleményében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Mint írják, a vádlottak egy orvostechnikai eszközöket forgalmazó cég résztulajdonosaiként 2008-ban az Európai Unió és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott fejlesztési kerethez pályázatot nyújtottak be, mert egy régiós orvosdiagnosztikai központot akartak létrehozni.

A pályázatukban a beszerzendő orvostechnikai eszközöket túlárazva szerepeltették, a projekt megvalósításához a magyar költségvetésből 214 millió forintot kaptak. Ezt követően egy szlovák cégtől a – valóságban 101 millió forint összértékű – diagnosztikai eszközöket 466 millió forint áron feltüntetve vásárolták meg. A külföldi cég a vételárból az egyik vádlott érdekeltségében álló Seychelles-szigeteki offshore céghez 364 millió forintot utalt át jutalék címén, mely összegből a vádlott a közös cégükhöz – színlelt kölcsönszerződés felhasználásával – 340 millió forintot juttatott.

A pénzbüntetésre ítélt vádlott 214 millió forintot visszautalt az államnak.

A vádlottak a beszerzett orvostechnikai eszközöket nem helyezték üzembe, illetőleg nem abban a régióban alkalmazták, ahová a pályázat szerint telepíteniük kellett volna, olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik