Közélet

Hiába ígérte meg Novák az ingyenes meddőségi kezeléseket, még mindig vagyonokat kell fizetni

Tavaly decemberben jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy 2020. január 1-től ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Az ATV Híradó azonban arról számolt be, hogy jelenleg

a méregdrága gyógyszerek éppen ugyanannyiba kerülnek, mint tavaly.Jelenleg egy-egy hormonkezelés ára 100-150 ezer forint. Az ATV Híradója több meddőségi központot is megkérdezett: állításuk szerint még ők sem tudnak semmit a szabályozásról. Azt sem tudták megmondani, hogy a változtatás melyik hormonkészítményeket érinti, vagyis az orvos mit írhat fel teljes támogatással és mit támogatás nélkül. Ennél többet a megkérdezett gyógyszertárak sem tudtak mondani.

A híradó kiemelte, hogy késlekedésnek vagy a hormonkezelések elcsúsztatásának nincs tere, ugyanis a lombikprogram egy folyamat, a készítmények adagolását a női ciklushoz igazítják. Van, aki nem várhat még napokat, esetleg heteket a hiányzó információkra. Így járt az a hölgy is, aki arcát és nevét nem vállalta, de megengedte, hogy a Híradó munkatársai elkísérjék egy patikába. Megmutatta, hogy mennyibe is kerül a stimulációhoz szükséges gyógyszermennyiség egy része.

A számla végül 124 461 ezer forint lett.

Tavaly decemberben, a Magyar Közlönyből derült ki, hogy hat meddőségi központot államosít a kormány.

Kiemelt kép: Illyés Tibor/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik