Belföld

Novák Katalin elárulta a boldogság titkát

Szerinte a négygyermekes családok a legboldogabbak.

Az állami hírügynökség tudósítása szerint az Orbán-kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ismeri a boldogság titkát. Novák Katalin a Boldog óvoda és iskola címek átadásán  beszélt. Azt mondta, az emberek boldogságához a kormány is hozzá tud járulni azzal, hogy megfelelő feltételeket teremt a gyerekneveléshez, a munkavállaláshoz és a tisztességes élethez.

Szerinte ma a gyerekeket sok olyan hatás éri, ami az igazi értékek helyett azt sugallja, hogy csak saját érdekeikre figyeljenek, az önmegvalósításra törekedjenek, „kifelé éljenek”. Ehelyett meg kell tanítani őket befelé figyelni, egymás felé fordulni, valódi emberi kapcsolatokat kialakítani, mert ez vezet a boldogsághoz. Ebben a pedagógusoknak és a szülőknek a legnagyobb feladata.

Az államtitkár a jelenlévőket méltatva azt mondta, hogy a Boldog óvoda és iskola programba bekapcsolódó intézmények és oktatók nemcsak arra vállalkoztak, hogy a szükséges tudást átadják a gyerekeknek, rendet tartsanak az osztályban, hanem arra is, hogy hogy boldog gyerekeket neveljenek. Ők felismerték, hogy nem elég, ha egy gyerek felkészült, versenyképes tudással rendelkezik, boldognak is kell lennie.

Novák Katalin egy friss nemzetközi kutatásra hivatkozva azt állította, hogy a magyarok boldogságszintje nőtt az utóbbi időben, bár még van hova fejlődni. Mint mondta, a kutatás szerint a legboldogabbak a legalább négy gyereket nevelő nagycsaládosok. Az MTI anyagából az nem derült ki, az államtitkár most milyen kutatásra hivatkozott, de egy tavalyi felmérés szerint az valóban igaz, hogy Magyarországon 2012 óta folyamatosan nő a boldogság szintje, a 156 országot rangsoroló listán már 69. volt.

Kiemelt kép: Novák Katalin államtitkár beszédet mond az V. Boldog Óvoda és Iskola címátadó ünnepségen szeptember 18-án.
MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik