Belföld

Gyermekvállalás: Orbán a lehetetlent célozta meg

Az adatok javulnak, de a szülés elsősorban nem pénzkérdés.

A családbarát kormány kiemelt témája a népesedés, Orbán Viktor ezért akart átfogó megállapodást kötni a magyar nőkkel. A kabinet célja a 2,1-es termékenységi ráta, ez kell ahhoz, hogy a népesség szinten maradjon. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár éppen szerdán jelentette be, hogy a kormány politikája miatt 9 év alatt 21 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv.

Az InfoRádióban ugyanakkor a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója azt mondta, ez valójában nem kedv kérdése, az elmúlt 30 évben duplájára nőtt a gyermektelen nők aránya. Spéder Zsolt felidézte, hogy a rendszerváltozás után nemcsak nálunk, hanem Közép-Kelet-Európában is elindult az úgynevezett halasztási időszak.

Korábban általános volt, hogy 20-22 évesen sokan házasok, családosok voltak. Ez napjainkra a 30 éves kor felé tolódott. Magyarország a jelenlegi 1,5-ös termékenységi arányszámmal közepes helyzetben van, a szakember szerint pedig

a társadalmi reprodukcióhoz szükséges 2-2,1-es szint elérése hosszú távon is nehezen elképzelhető, ilyenre más uniós országban sincs példa.

Bár sokan szeretnének gyermeket, de ehhez nem képesek megfelelő feltételeket teremteni. Ezek csak részben anyagiak, a legfontosabb, hogy az embernek legyen megfelelő partnere. 30 éve a nők 50 százalékának két gyermeke volt, 14-15 százalékuknak egy.

A gyermektelenek aránya 8-9 százalék körül alakult, ez mára a duplájára nőtt, 25 százalékra nőtt az egygyermekesek aránya, és 35 százalékra csökkent a kétgyermekes családok részaránya is. a gyermektelenség nem tudatos, egyszerűen elhalasztják, míg valamilyen oknál fogva késő nem lesz – tette hozzá Spéder Zsolt.

Korábban többen is figyelmeztettek rá, hogy az elmúlt évek kormányzati intézkedései után a termékenységi ráta nőtt, a születések számában mégsem történt elmozdulás, éppen azért mert csökkent a szülőképes korú nők száma és nagyon sok fiatal ment külföldre.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik