Közélet

Hableány-tragédia: újra letartóztatnák az ukrán kapitányt

Az ügyészség indítványáról hétfőn dönt a bíróság.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ismét rendelje el a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását. A kerületi ügyészség november 28-án emelt vádat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt Jurij C. ellen.

Az ügyészség emlékeztetett rá, hogy végig azt a határozott szakmai álláspontot képviselte, hogy a szökés határozott veszélyére és más okra is figyelemmel a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges és indokolt.

Az ügyészség ezért a vádiratában indítványozta, hogy a perbíróság – a Pesti Központi Kerületi Bíróság – rendelje el a vádlott letartóztatását. A bíróság az ügyben hétfőn határoz az indítványról.

Jurij C. -t először halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével gyanúsították meg, majd július végén újabb gyanúsítást közöltek vele. Már 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is gyanúsítják, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget a baleset után, vagy azt teljesen elmulasztotta.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet; hét távol-keleti turista élte túl a balesetet. Egy dél-koreai nőt még mindig keresnek.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik