Közélet

Lesöpörték a fideszes bizottságot, mégis tárgyalhatja a parlament a klímavészhelyzetet

Az Országgyűlés, felülbírálva a bizottság fideszes többségét, tárgysorozatba vette a PM törvényjavaslatát, és az ellenzék közös határozati javaslatát is a klímavészhelyzet kihirdetéséről — számolt be Facebook-oldalán Tordai Bence országgyűlési képviselő.

Az Index szerint a Tordai által idén augusztusban benyújtott javaslat a klímavészhelyzet kihirdetése mellett kötelezné a kormányt „a rövid, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására” és 2050-re tűzi ki célul Magyarország számára a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást. Ha az Országgyűlés megszavazná azt ezt a törvényjavaslatot, akkor a kormánynak már idén év végére be kellene nyújtania a klímavédelmi törvényt, a hozzá kapcsolódó rendeleteket pedig 2020. március 31-ig kellene kidolgoznia és elfogadnia.

Az LMP keddi közleményében úgy fogalmaz: az Országgyűlés végre érdemben tárgyalhat a klímaválság kezeléséhez szükséges sürgető lépésekről, kezdődhet a vita korunk legnagyobb kihívásáról. Mint írják: az az ügy pártpolitikán felül áll, a jövőnkről szól, így az ellenzéki pártok üdvözlik, hogy eggyel előrébb léphettünk.

Kiemelt kép: Kisbendek Attila/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik