Közélet

Pintér szerint jogszerű egy 1590 forintos krém miatt két napot a fogdában tölteni

Korábban a 444.hu cikke alapján mi is beszámoltunk annak a Svájcban élő, brit-magyar állampolgárságú, 17 éves lánynak a törénetéről, akit egy drogériából vittek el a rendőrök, hogy két napra fogdába zárják. A család állítása szerint a magyart törve beszélő lány egy krémmel a kezében indult ki az üzletből. Mikor a biztonsági őr megállította, visszaadta az 1590 forintos krémet és bocsánatot kért, illetve elmondta, hogy a termék véletlenül maradt nála.

A biztonsági őr bekísérte a lányt az üzlet raktárába a magyarul minimálisan beszélő lányt, apjának pedik pedig a raktár ajtaja előtt kellett várakoznia. A biztonsági őr rendőröket hívott, akik hosszan elbeszélgettek a lánnyal, jegyzőkönyvet vettek fel magyar nyelven, amit a lánnyal alá is írattak. A jogász apa ekkor sem lehetett jelen. A rendőrök a jegyzőkönyv felvétele után a lányt magukkal vitték, az apát pedig csak délután hat után engedték be hozzá a rendőrségen, amikor egy második meghallgatása is elkezdődött. A lány ismét elismerte tettét és bocsánatot kért, a rendőrség azonban elrendelte a szabálysértési őrizetbe vételét.

Este hétre azonban a bíróság bezárt, másnap pedig ünnepnap volt, így a lány csak két nappal később — két, a állhatott bíróság elé, amely végül a legenyhébb böüntetést, szóbeli megróvást szabott ki.

A Hvg.hu most arról ír, hogy az MSZP-s Tóth Bertalan írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez hogy megtudja, a konkrét ügyben mi volt az oka a szabálysértési őrizet alkalmazásának, hogy hány kiskorúval történt ilyesmi, érkezett-e jelzés az ENSZ gyermekjogi egyezményének be nem tartásával kapcsolatban, és hogy tervezik-e kárpótolni a lányt, de Pintér Sándor válaszában csak annyit közölt, hogy

a konkrét ügyben a szabálysértési őrizet alkalmazása jogszerű és indokolt volt. Az eljárás alá vont a terhére rótt szabálysértés elkövetését elismerte és azt a bíróság is – gyorsított eljárás keretében – megállapította.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik