Közélet

Csak idén több milliárd forint hitelt vettek fel Tarlósék

Budapest eladósodásáról írt cikket a Népszava, amelyből többek között az is kiderül, hogy Budapest költségvetése a korábbi 500 milliárd forintról 300 milliárd alá esett a főváros intézményeinek elvonása után.

A lap szerint 2013 és 2017 között Budapest még tartotta magát, azonban tavaly elindult az eladósodás. Mint írják: idén januárban már 80 milliárdra rúgott a város tartozása, ezt az idei módosított költségvetés szerint további 40-50 milliárdos hitelfelvétel követheti. Az idei első kilenc hónapban a főváros több alkalommal is vett fel több milliárd forintos folyószámlahitelt, a beígért fejlesztési kölcsönök lehívásának pedig egyelőre semmi jele. A Népszava szerint

Budapest adóssága ma biztosan meghaladja a 80 milliárdot, ami az elfogadott költségvetés szerint az év végére akár 120 milliárdra is ugorhat.

Emlékeztetnek: a  tavaly decemberben már meglévő 80 milliárd forintos hitel egyetlen ügyhöz, a 3-as metrókocsik botrányos felújításához kötődik, ami a kormány, illetve Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal kötött személyes üzleteként ismert.

Tavaly nagy botrányt kavart, hogy a főváros új metrókocsik beszerzésében gondolkodott, azonban hitelgaranciát a kormány csak felújításra adott. A közbeszerzési tender hajlítgatása után így nyert az orosz gyártó, miközben ezért a pénzért már új, modern kocsikat is vehetett volna Budapest.

Hatmilliárd forintra perli a BKV az orosz Metrovagonmast
A BKV megállapodott volna alacsonyabb összegben, de az orosz gyártó sokallta a kért összeget.

Kiemelt kép: Mohai Balázs/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik