Közélet

G. Fodor: Vasárnap előbújtak a Piszkos Fred-szavazók

Kedd délelőtt az Alapjogokért Központ által szervezett konferencián értékelték kormánypolitikusok és jobboldali elemzők a vasárnapi választás eredményét. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter három pontban magyarázta az eredményeket, Kósa Lajos Fidesz-alelnök pedig megadta a választási győzelem instant receptjét.

A Nagy Feró által moderált rendezvényen jobboldali elemzők is beszálltak az értékelésbe.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke négy pontban vázolta fel, miért kapott ki a Fidesz Budapesten és több megyei jogú városban:

  1. Szerinte Borkai Zsolt őszödi beszédének az lett a következménye, hogy új szavazók jelentek meg: ők Rejtő Jenő hősei, a Piszkos Fred-szavazók, akik eddig a „köpök rátok” mentalitást követték, de otthon maradtak. Most azonban elmentek szavazni, és szavazatukkal büntették a kormánypártokat.
  2. A centrális erőtérben eddig nem volt közlekedés a két pólus (kormánypárti és ellenzéki szavazók) között, ám ezt a vesztegzárat az ellenzék feloldotta.
  3. Az elemzők mindig azt mondták, valamikor majd lesz ellenzék. A vesztegzár feloldása következményeként lett ellenzék, amire lehetett szavazni.
  4. Nem a városról szólt a szavazás, hanem a politikáról. Vasárnap protestszavazás volt.

G. Fodor Gábor szerint ezen faktorok miatt sem lehetett előzetesen eltalálni az eredményt. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője ehhez hozzátette, egyik közvélemény-kutatós sem tudta jól megbecsülni az eredményt, ennek egyik oka pedig az, hogy a rejtőzködő szavazókat nagyon nehéz mérni (a Nézőpont október 7-én közzétett kutatása Tarlós Istvánnak 53, Karácsony Gergelynek 40 százalékot prognosztizált). Ő is az új, Fidesz-ellenes szavazók felbukkanását emelte ki, és hozzátette: a centrális erőtér ugyan megbomlott október 13-án, de ez nem jelenti azt, hogy a Fidesz örökre kikapott, hasonló helyzetben győzött a Fidesz 2006-ban is.

A megkerülhetetlen Borkai-botrány hatásáról Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója azt mondta, bár az ügy nem tartotta otthon a kormánypártok támogatóit, a hatás érezhető volt, de nem Győrben, hanem máshol.

G. Fodor Gábor szerint a Borkai-ügy rávilágított arra, hogy átalakult a közeg, amiben a politikát elmesélik. Más a felület és más a technológia, ráadásul az emberek ingerküszöbe feljebb kúszott.

Azért volt hatékony a Borkai-ügy, mert a pornó kapunak bizonyult, amin keresztül el lehetett mesélni egy történetet. És el is mesélték, ebben az ellenzéki média komoly segítséget nyújtott

– mondta.

Szerinte ezentúl aki hatékony akar lenni egy kampányban, annak ezt a feljebb csúszott ingerküszöböt kell megcéloznia.

Lánczi Tamás politikai elemző azt fejtegette, hogy a jobboldali kormányokat a jólét növelése miatt választják az emberek. Mivel nőtt a jólét Magyarországon, bekapcsolódtunk a globális értékláncokba a nagyvárosokon keresztül, ez a folyamat pedig a nagyvárosokban a baloldali kultúra erősödéséhez vezet.

Kimelet kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik