Közélet

Gulyás Gergely: Új korszak köszönt be

Az Alapjogokért Központ Két nappal október 13. után címmel rendezett konferencián értékeli az önkormányzati választás eredményét.

Vannak gondjaink – vezette fel a rendezvényt a moderátor, Nagy Feró, majd Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója ismerte el, úgy készültek a konferenciára, hogy egy szokásos, unalomba fulladó értékelés lesz, azonban „az eredmények izgalmasak”. Budapesten olyan történt, amire nem számított a jobboldal, mondta, majd egy népmesei fordulatot hozott:

A Fidesz győzött is, meg nem is, mint a mesében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megnézte a 2006-os, az őszödi botrány utáni választási eredményeket, és a Wikipediát idézte: földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a Fidesz. Majd kiemelte, hogy a Fidesz szempontjából a most vasárnapi eredmények a 2006-oshoz hasonlatosak, mégsem beszélnek földcsuszamlásszerű Fidesz-győzelemről, és végül is maga is ismerte, hogy a 2014-estől a mostani eredmények elmaradtak, miközben a pártpreferenciák nem változtak.

Három okra vezette vissza a kormánypártok gyengébb szereplését:

  1. A szélsőjobb és baloldali összefogás ellen nem volt kifogása a választóknak, közös egyéni jelöltek mögé állt be a Jobbik és a DK, és ezt elfogadták a választók.
  2. A Borkai-ügy: Borkai Zsolt nagy dicsőséget szerzett 1988-ban az olimpián, most azonban több fővárosi kerület elvesztését okozta a botránya. Borkai több aranyérmet szerzett az ellenzéknek.
  3. Kétpártrendszerré alakult a politikai tér. Ez azt jelenti, hogy 50 százalékos eredmények kellenek a győzelemhez, 47-48 százalék már nem elég. Nem tudjuk, hogy ez tartós lesz-e, de biztos, hogy számolni kell vele – mondta.

Budapestről szólva azt mondta, a felelősség mostantól osztott: nem lehet csak a Fidesz-KDNP-t felelőssé tenni, éppen ezért új korszak köszönt be, mert a megosztott felelősség terhet ró azokra is, akik eddig csak kritizáltak. „Tiszteletben tartjuk a választók akaratát, akiket megválasztottak, azokkal készek vagyunk az együttműködésre” – fogalmazott a miniszter. Magyarországon demokrácia van, ahol nincs megírva, hogy minden kerületben, városban csak a kormánypártok nyerhetnek, tette hozzá, majd emlékeztetett, nagyon kevés európai fővárost vezet jobboldali polgármester.

Végezetül azt mondta: Budapest aranykora volt az előző kilenc év. Ötven év távlatában nézve nem fejlődött annyit a főváros,  mint 2010 és 2019 között, ezért szerinte köszönetet kell mondani Tarlós Istvánnak, Meglátjuk, mit tudnak a győztesek kezdeni, és mit tudunk kezdeni mi velük – mondta végezetül.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik