Közélet

Kósa Lajos: Keveredj országos botrányba, és megnyered a választást

Számos érdekes és meghökkentő eredmény született vasárnap – indította az eredmények értékelését a Fidesz kampányáért felelős Kósa Lajos az Alapjogokért Központ Két nappal október 13. után elnevezésű rendezvényén. A kormánypárt alelnöke ki is fejtette az önkormányzati választás győzelmi receptjét:

Keveredj országos botrányba, és akkor nyerni fogsz!

A Fidesz kampányfőnöke ezzel arra utalt, hogy sem Győrben, sem pedig Kispesten nem buktak bele a polgármesterek az őket övező botrányokba. A kampányra kitérve Kósa azt mondta, új mélységek tárultak fel azzal, hogy egy politikus pornóhősként tűnt fel.

Ezúttal is felvázolta a vasárnapi eredmény matematikáját: 1,9 millió szavazatot a Fidesz-KDNP, 1,5 milliót az ellenzéki összefogás kapott. Ez egy országgyűlési választáson 120-nál is több mandátumot eredményezne szerinte a kormányoldalnak, ami kényelmes kormányzó többséget jelentene. A számokon kívül egy focis hasonlattal is elmagyarázta, mi történt szerinte vasárnap:

Hozzászoktunk a 6:1-hez, most meg 3:2 lett.

A 2006 óta kialakulóban lévő centrális erőtérben elég volt 40 százalék a győzelemhez, most azonban ez az erőtér felbomlott, duális erőtérré alakult, amiben már 51 százalékot kell szerezni. Minden olyan önkormányzatot elveszítettünk, ahol ez nem sikerült – sommázta a Fidesz-alelnök, és visszatérve a focihoz hozzátette: kiélezett versenyben a 3:2-es eredmény nagyon jó.

El kell felejteni a 6:1-et. Másban nem változott az életünk.

Értékelésében elmondta azt is, aljas hazudozó az, aki azt mondja, nincs demokrácia Magyarországon, hiszen az ellenzék által megvalósított politikai stratégia vezetett győzelemre, és még a szabályrendszerek sem változtak.

Mi ez, ha nem a demokrácia működése?

Ezen a ponton fontosnak tartotta kifejteni azt is, hogy ha a Fidesz nem nyúl hozzá a választási ciklusok rendszeréhez, akkor ez az önkormányzati választás 2018 októberében lett volna, és akkor a Fidesz valószínűleg lendületből elsöprő győzelmet arat.

Az Alapjogokért Központ a vasárnapi eredményeket értékelő konferenciáján felszólalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Erről bővebben itt írtunk:

Gulyás Gergely: Új korszak köszönt be
A miniszter értékelte a választási eredményeket.

A konferencia moderátora Nagy Feró volt, aki azt tanácsolta mindenkinek: „Zárjunk össze!” Kósa Lajos a beszédét egyébként egy Beatrice-dalból vett idézettel kezdte:

Jerikó, Jerikó, fala porba hullott rég.
Jerikó, Jerikó, múlandó a dicsőség.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik