Közélet

Tálcán kínálta a Balatont az ellenzék, de a Fidesz így sem örülhet mindenhol

Egyetlen balatoni településen sem jött létre valódi ellenzéki összefogás, de jó néhány független jelölt és helyi tömörülés le tudta gyűrni a Fidesz-KDNP politikusait az önkormányzati választáson. Az erőviszonyok ugyan nem sokat változtak a Balaton partján, mégis több helyen izgalmasan alakult a verseny:

  • Tíz balatoni településen tudott nyerni a Fidesz, de ebből négy helyen nem is volt kihívója.
  • A kormányoldal két várost elveszített, de egyet megszerzett.
  • Egy településen nem választottak polgármestert, mivel senki sem ambicionálta a posztot.
  • Matolcsy Gyöngyi, a jegybankelnök korábbi felesége 11 szavazatos különbséggel nyert Balatonakarattyán.
  • A polgármestert, akinek a veje terítette a drogot a Balaton partján, megbüntették a szavazók.

Így könnyű

Több olyan balatoni települést is találni, ahol a fideszes jelöltnek nem volt kihívója. Balatonfüredről már írtunk, de nem csak a füredi polgármester, Bóka István nézhette hátradőlve a vasárnapi eredményhirdetést: Csopakon, Tihanyban és Balatonőszödön is kihívó nélkül nyert a fideszes jelölt. 2014-ben Bóka ellen még elindult az MSZP-s Szalai Gábor, de ötödannyi szavazatot kapott mint ő. Ez a súlyos vereség valószínűleg elvette a kedvét az ellenzéknek a polgármesterjelölt állításától. A körzetekben ugyan mindenhol volt ellenzéki induló, de nyolcból hetet így is a Fidesz-KDNP nyert, egyet pedig egy független jelölt.

Csopakon öt éve még szintén volt kihívója Ambrus Tibornak, de miután a fideszes politikus majdnem háromszor annyi szavazatot kapott, mint a független Piróth István, idén már senki nem állt ki ellene. Balatonöszödön Antal Jánosnak már 2014-ben sem akadt versenytársa, így a polgármester sorozatban másodszor nyer úgy, hogy ki sem kell mennie a pályára. Ez igaz Tósoki Imre tihanyi fideszes polgármesterre is.

Bóka István. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Két várost elbukott a Fidesz, négyet nem tudott megnyerni

Két városban a Fidesz elbukta a polgármesteri posztot: Balatonkenesén Tömör Istvánnak, Balatonalmádiban Keszey Jánosnak kell átadnia a városvezetést. Előbbit Jurcsó János független jelölt győzte le több mint 20 százalékpontos különbséggel, míg utóbbit Kepli Lajos 10 százalékponttal. A jobbikos politikus júniusban adta vissza parlamenti mandátumát, hogy az önkormányzati választáson független polgármesterjelöltként induljon Almádiban. Keplinek négy hónapja volt, hogy a helyieket meggyőzze alkalmasságáról, és ez láthatóan sikerült is, mivel több mint 300 szavazattal nyert.

Két másik várost, Balatonlellét és Siófokot próbálta ugyan megszerezni a Fidesz, de jelöltjeik nem jártak sikerrel. Siófok jelenlegi polgármestere, Lengyel Róbert magabiztosan nyert a fideszes Gruber Attila előtt, aki korábban parlamenti képviselő és ausztráliai nagykövet is volt. Lengyelnek ráadásul teljesült a vágya, amiről a 24.hu-nak adott interjúban beszélt, a korábbi évekkel ellentétben nem a Fidesz, hanem az őt jelölő Becsülettel Siófokért Egyesület lesz többségben a képviselő-testületben.

Balatonlellén pedig Kenéz István független polgármester újrázhat, miután a Fidesz színeiben induló Bór Norbertnek nem sikerült több szavazatot bezsebelnie.

Balatonvilágoson Fekete Barnabás József nem indult újra, három független jelölt és egy fideszes pályázott a helyére. A kormánypárt által támogatott Molnár Dániel 19 szavazattal kevesebbet kapott, mint a független Takács Károly, így ezt a déli parti települést sem tudta megszerezni a Fidesz.

Úgy tűnt, Balatonfűzfőn is komoly esélye van a kormánypárti jelöltnek, Lajkó Frigyes mégis csak a harmadik helyen végzett. A korábbi polgármester Marton Béla 30 év után hagyta ott az MSZP-t, és a településen elterjedt, hogy a KDNP-ben folytatja. Ezt a kereszténydemokraták megyei szervezete is megerősítette, ám az ügy végül Semjén Zsolt pártelnökig jutott, aki tisztázta, hogy a KDNP és a Fidesz közös polgármesterjelöltje Lajkó, így nincs mód arra, hogy mást támogassanak. A hosszú ideig tartó közjáték valószínűleg Martonnak és Lajkónak sem tett túl jót, de valószínűleg nem csak emiatt győzött Szanyi Szilvia független jelölt.

Úgy is tud nyerni a Fidesz, ha van ellenfél

Néhol könnyedén, máshol nyögvenyelősen. Az utóbbi kategóriába tartozik Matolcsy Gyöngyi győzelme, aki csak 11 szavazattal előzte meg Kerékfy Pál független jelöltet, így Matolcsy György volt felesége vezetheti tovább Balatonakarattyát.

Saját utcája nincs, bunyós botránya van Matolcsy Gyöngyi falujának
Elgondolhatatlan, mi gondokkal küszködik az MNB-elnök volt felesége által vezetett Balatonakarattya. Riport a murvás utcák, kiváló közvilágítás, tettleges kampány és a megye egyik csodájának tóparti falvából.

Balatonföldvár polgármesterének, Holovits Hubának nem volt ilyen izzasztó a győzelme, pedig országosan ismert kihívóval találta magát szemben. Az MDF korábbi frakcióvezetője, Herényi Károly függetlenként indult el Földváron, de csak a szavazatok kicsivel több mint 40 százalékát gyűjtötte be, ami a fideszes Holovits 57 százalékával szemben kevés volt. Holovits a harmadik ciklusát kezdi meg polgármesterként. Csakúgy, mint Balatonbolgáron párttársa, Mészáros Miklós.

Miután a Fidesz-közeli vállalkozók teljesen bekebelezték a várost, és Ruzsics Ferenc korábbi polgármester nem indult újra, izgalmas csatára lehetett számítani Keszthelyen. A Fidesz jelöltje, Nagy Bálint azonban végül meglehetősen simán, több mint 600 szavazattal előzte meg az ellenzéki KÉVE egyesület jelöltjét, Czuth Zoltánt.

Felsőörsön is marad a Fidesz polgármestere, Szabó Balázs, de ami ennél sokkal izgalmasabb, hogy Balatonszemest is behúzta a Fidesz, mennie kell az eddigi polgármesternek, Takács Józsefnek. A független jelöltet nem választották újra, ami annak fényében nem nevezhető vaskos meglepetésnek, hogy kiderült, az ő veje terítette a drogot a Balaton partján, az autót pedig az önkormányzat intézte ehhez. Valószínűleg nem segített Takácson az sem, hogy az általa vezetett képviselő-testület támogatta, hogy megszüntessenek egy parti sávot, hogy a tóparti kemping helyére luxusszállodát és villaparkot építsenek. Mészáros Lőrinc cége pedig úgy pusztíthatott Szemesen, hogy az önkormányzat semmilyen magyarázatot nem adott a helyieknek a természetkárosításra. Takács 2010-ben a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, öt éve 64 százalékot kapott, most viszont már csak a voksok alig 10 százalékát tudta begyűjteni. Takács összesen 101 szavazatot kapott, a fideszes jelölt, Szomorú Szilárd ennek a hatszorosát, amivel megnyerte a helyi választást.

Volt egy község a Balaton északi partján, ahol nem akadt polgármesterjelölt, Balatonszepezden így december 8-án időközi választást tartanak, talán addigra lesz jelentkező a község vezetésére.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik