Belföld

Őrült kapkodásba kezdett Keszthely, hogy Mészáros és Tiborcz köre építkezhessen

Annyira megrettent a keszthelyi képviselőtestület az új Balaton-törvénytől, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a befektetők által hasznosítható vízparti részeket. A keszthelyi eset egyben példa arra is, hogyan lehet kijátszani az új törvényt a többi között azért, hogy a miniszterelnöki vej, Tiborcz István és az első számú hazai milliárdos, Mészáros Lőrinc köre kedve szerint építkezhessen.

Mi a trükk?

A Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester vezette keszthelyi képviselő-testület azért nyomta meg a pánikgombot, mert a március 15-én hatályba lépő új Balaton-törvény bizonyos területeken szigorúbb a jelenlegi szabályoknál: hatályosulása után már nem lehet növelni a beépíthetőséget és a beépítési magasságot, amit most a testület saját hatáskörben még megtehet.

Az önkormányzat szerint ez jelentősen korlátozza a vízparti területek fejlesztését, ezért a képviselő-testület úgy döntött, rohamtempóban, még a törvény életbelépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a part menti területeket. Az így kiemelt területeket – ahol most az önkormányzat a befektetőknek kedvezne – ugyanis az új Balaton-törvény kevésbé szigorúan kezeli.

Ruzsics Ferenc
Fotó: Varga György / MTI

A január 18-ai előterjesztés szerint a változás érintheti a kikötőt, amelyet az Átlátszó korábbi cikke szerint pályáztatás és verseny nélkül szerzett meg Tiborcz István érdekeltsége. A kikötőnél a beépíthetőség jelenleg 4 százalékos, a maximális építménymagasság pedig 4,5 méter. Az új szabályozással a beépíthetőség a két és félszeresére, 10 százalékra nőhet, a maximális építménymagasság pedig három méterrel, 7,5 méterre.

balatoni-kikoto(960x640).jpg (balaton, kikötő)
Így lett Orbán vejének keszthelyi kikötője
Pályázatot kellett volna kiírni, de a keszthelyi önkormányzat végül azt a céget adta el Tiborczéknak, aminek elővételi joga volt a kikötői ingatlanokra, így sikerült kikerülni a közbeszerzési eljárást.

Aggódni látszik az önkormányzat Mészáros Lőrinc vízparti érdekeltsége miatt is. A part menti mólónál található, teljesen lerobbant Balaton Szálló 2009 óta a Firstfund Intézményi Ingatlanbefektetési Alapé. Az alap kezelője a Mészáros érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. A szálloda területén jelenleg 30 százalékos a maximális beépíthetőség, az új szabályozással ez 50 százalékra nőhet.

Tiborcz István érdekeltségéhez tartozik a Hullám Szálló, amely a Balaton Szállóhoz hasonlóan rossz állapotban van. Az új szabályozás után a beépíthetőség mértéke itt is 30-ról 50 százalékra emelkedhet.

100 méter magas toronyház a Balaton partján

A változások érintenek egy keszthelyi sportpályát is, amelynek a beépíthetősége ugyancsak 50 százalékra emelkedhet, valamint az egyik legnagyobb balatoni beruházást is, amelyről eddig kevés konkrétumot tudni. A képviselő-testület soron kívüli döntéshozatallal kiemelt fejlesztési területté nyilvánította azt a parti területet, amelyen a Ralf Klaus svájci illetőségű üzletember érdekeltségébe tartozó Klaus-Sea Balaton Investments Kft. 25 szintes, 80-100 méter magas magasházat, a Balaton alá pedig egy mélygarázst tervez építeni.

A január 18-ai ülésen a testület 7-2 arányban szavazta meg a part menti területek kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását. A 24.hu információja szerint a 60 oldalas dokumentum átolvasására néhány percet kaptak a képviselők. A testület a konkrét ingatlanokat illetően azt szavazta meg, hogy egyetért az építési szabályzat módosításával, ami lehetővé teszi a beépíthetőség növelését.

A képviselő-testületnek a Balaton-törvény hatálybalépése miatt március 14-ig le kell zárnia a módosítási folyamatot. Ennek része a társadalmasítás is, ezért január 30-ára lakossági fórumot hívtak össze az ügyben.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.