Közélet csatatér 2019

Semjén Zsolt tett pontot a balatoni KDNP-s balhé végére  

A KDNP elnökéig jutott a balatonfűzfői polgármester tagfelvételi kérelmének ügye: Semjén Zsolt tisztázta, hogy a KDNP és a Fidesz közös polgármesterjelöltje Lajkó Frigyes, és nincs mód arra, hogy a közös jelölttel szemben mást, jelesül a település független polgármesterét, Marton Bélát is támogassák, aki pedig azt állítja, bírja a KDNP szimpátiáját.

Beszámoltunk arról, hogy Marton Béla, aki 1990 óta volt az MSZP tagja, idén nyáron otthagyta a szocialistákat és megpróbált belépni a KDNP-be. Latorczai János, a kereszténydemokraták veszprémi elnöke Marton belépését megerősítette lapunknak, és kérdésünkre azt mondta, az október 13-ai önkormányzati választáson Marton függetlenként, de a KDNP támogatásával indul újra a polgármesteri posztért. A párt országos vezetése viszont nem sokkal később megállapította, hogy a fűzfői szervezet létrehozása alapszabály-ellenes volt, azaz Marton hivatalosan nem tagja a KDNP-nek.

Lajkó Frigyes ezután panasszal élt a helyi választási bizottságnál a szavazók megtévesztése miatt, mondván, bár Marton kereszténydemokrata támogatásának semmilyen látványos jele nem volt, a polgármester előszeretettel hangoztatta a választóknak, hogy a kormánypárt beállt mögé.

A választási bizottság viszont elutasította Lajkó kifogását – derül ki Marton Béla Facebook-bejegyzéséből.

Csalónak, hazugnak nevezett. Hogy csalással akarok választást nyerni. Ennek igazolására panaszt tett a Helyi Választási Bizottságnál. Kérte, hogy tiltsanak el a törvénysértéstől, valamint tegyen büntető feljelentést ellenem a rendőrkapitányságon a HVB, mivel elkövettem a választás rendje elleni bűncselekményt. A HVB elutasította a beadványát, mert semmivel nem tudta a bejelentő bizonyítani az állításait

– írta a polgármester. A választási bizottság indoklása szerint Marton Béla kijelentése, amely szerint a KDNP egyhangú bizalmát bírja, „nem ellentétes a bizonyítékként becsatolt dokumentumban foglaltakkal, amely szerint a Fidesz-KDNP szövetség Balatonfűzfőn kizárólag Lajkó Frigyes polgármesterjelöltet támogatja.”

Végül szeptember 25-én Semjén Zsolt KDNP-elnök is hozzászólt a hetek óta húzódó ügyhöz. Közleményében arról ír, hogy az önkormányzati választáson a Fidesz és a KDNP szövetségben indul, és nincs lehetőség arra, hogy a párt a közös jelöltekkel szemben más, független jelöltet is támogasson. Hozzátette, „ilyen kinyilatkoztatásokat a megyei választmány csak alapszabály-ellenesen tehet, amely ellenkezik a párt országos elnökségének irányvonalával és jogkövetkezményekkel jár”. Korábban Hargitai János, a KDNP alelnöke is azt írta Lajkó Frigyesnek, hogy az alapszabály-ellenesen létrehozott fűzfői alapszervezet dokumentumait elküldte a párt főügyészének.

Viszont nem a miniszterelnök-helyettesé volt az utolsó szó, mivel Marton csütörtökön újra nyomatékosította, hogy nem vezetett senkit félre:

Hiteles iratokkal a birtokomban állítom továbbra is, hogy a választókat nem tévesztettem meg, senkit félre nem vezettem, a választási törvényt betartottam. Nem hazudtam, és nem csaltam. Az ítélőtábla végzése helyben hagyta a Lajkó Frigyes Károly kérelmeinek elutasításait azzal, hogy az ítélőtábla határozata ellen további jogorvoslat kizárt. Bizonyíthatóan állítom, hogy a KDNP Veszprém Megyei Elnöksége és Választmánya nyilatkozatot állított ki a támogatásomról. Innentől kezdve kérek mindenkit koncentráljon a helyi ügyekre, ahogy én is teszem. Fontosabb a tettekkel kampányolni, és legfontosabb az egyszer már majdnem bezárt szeméttelep végleges bezárása fizikailag is. És nem csak papírokon. Személyesen a párt belső életével nem tudok és nem is kívánok foglalkozni. Nem a párttámogatásokért dolgozom, hanem a balatonfűzfőiekért.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik