Közélet

Éger István: folytatódnak a sztrájktárgyalások

Ha fütyülnek rájuk, akkor a következő hetekben áttekintik a helyzetet és „folytatják a szükséges nyomásgyakorlást”.

A Klubrádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, a  szombati nagygyűlés után kedden folytatódik a sztrájktárgyalás, amelynek megszakadását nehezményezték. Azzal kapcsolatban, hogy a MOK gyűlésén kifütyülték (tegnap Éger István lapunknak azt mondta, hogy nem fütyülték ki) a kormány küldötteit újra azt mondta, az államtitkárok valóban nem tudtak ígéretes dolgot mondani, de amikor ő visszakérdezett, hogy mikor folytatódik a tárgyalás, azt mondták, „akkor folytatjuk”.

Ez kedden megtörténik, hétfőn volt előkészítő megbeszélés, kértek anyagokat, úgy tűnik, most a tettek mezejére lépnek. Talán – tette hozzá. Arról, hogy Lénárd Rita, az Újratervezés orvoscsoport tagja szerint leplezetlenül semmibe vették a kormányzat emberei  az orvostársadalom vészjelzéseit, Éger elismerte, valóban nem tudtak válaszolni a kérdésekre, noha nem érhette őket váratlanul  egy téma sem, hetekkel előbb elküldte a kérdéseket a tárcáknak.

Ha fütyülnek rájuk…

Szerinte az egészségügy rendbetétele politikai akarat kérdése, ha ez meglesz, akkor jó, ha nem, akkor a következő hetekben áttekintik a helyzetet és „folytatják a szükséges nyomásgyakorlást”. Szombaton a nagygyűlés résztvevői írásos tájékoztatást kaptak arról, hogy az önként vállalt túlmunkát miként lehet felmondani. (Erről Kincses Gyula lapunknak azt mondta, a lépés akkora zavart okozna az ellátásban, hogy azt már a kormány sem hagyhatná szó nélkül.)

Éger István azt mondta, hogy a magyar gazdaság helyzete jónak számít Európában is, ezért nem lehet hagyni, hogy a költségvetésből arányaiban nagyon kevés jusson az egészségügyre.

Az RTL Híradó felvételén egyébként világosan hallatszik a felhördülés és a fütty Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár szavai után.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik