Közélet

Nyomásgyakorlással vennék el a fogorvosok kedvét a sztrájktól

Több mint ezer alapellátásban dolgozó fogorvos nem állt munkába hétfő reggel azért, hogy a praxisok alulfinanszírozottsága ellen tiltakozzon. A Népszava több résztvevő szakemberrel beszélt, a megkérdezett fogorvosok szerint a betegek nagy többsége türelmesen, támogatóan fogadta akciójukat.

Az államapparátus kevéssé volt megértő: a Népszavához arról is érkeztek hírek, hogy az önkormányzatok és különböző hatóságok igyekeznek nyomást gyakorolni a demonstrálókra. Érsekvadkert és Tokajban például az ÁNTSZ helyezett kilátásba ellenőrzést, Tapolcán pedig az önkormányzat jelezte, hogy ha a körzeti betegek távolabbi rendelőbe utaznak, akkor az esetleges felmerülő költségeket átszámlázzák a demonstrálóknak.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a sztrájk szeptember 13-áig tart, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a munkabeszüntetés jogszerűtlen, mivel a 2994 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból mindössze 288-an írták alá azt a nyílt levelet, melyben két hétig megtagadják az ellátást, ők az érintett fogorvosok csak 9,6 százalékát teszik ki, és zömében nem is közalkalmazottak.

Kiemelt kép: Filep István/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik