Közélet

Ajánlatot tett az államtitkár a fogorvosoknak

Fotó: Marjai János/24.hu
Fotó: Marjai János/24.hu

A hétfőtől kéthetes demonstrációra készülő alapellátó fogorvosok az utolsó előtti pillanatban ajánlatot kaptak az államtitkártól: még idén egyösszegű, másfél millió forintos juttatásban részesülhetnek – tudta meg a Népszava.

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata által összehívott megyei elnökök pénteki értekezletén jelent meg váratlanul Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár több munkatársával, és mutatta be a terület finanszírozására vonatkozó új kormányzati javaslatot.

E szerint a közfinanszírozott ellátók még idén egyösszegű, másfél millió forintos juttatásban részesülhetnek, jövő évben pedig 250 ezer forinttal, majd 2021-től újabb 140 ezer forinttal emelhetik a praxisok havi díját. Azaz kalkulációjuk szerint egy átlagos körzet 1,1 -1,2 millió forintból gazdálkodhat a mostani 700-900 ezer forinttal szemben.

A lap elérte Nagy Ákos fogorvost, a hétfőn kezdődő fogorvossztrájk koordinátorát, aki a javaslatról azt mondta: ez az összeg még mindig nem annyi, mint amit eredetileg kértek. Kárász Anikó, az akció másik szervezője szerint a szavazás semmire sem kötelezi a demonstrációra készülőket.

Az eredeti tervek szerint szeptember 3-tól ezernél is több fogorvos demonstrál majd, egészen szeptember 13-ig. A demonstráció ideje alatt csak az ügyeleti és a sürgősségi ellátást biztosítják.

A nyitóképen Kásler Miklós miniszter és Horváth Ildikó államtitkár látható. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik