Belföld

Emmi: Jogellenes a fogorvosok sztrájkja

Hétfőn kezdődött el a fogorvosok sztrájkja, amelynek értelmében szeptember 13-ig leállt a térítésmentes ellátást nyújtó fogászatok többsége az országban. Mivel vállalkozói státuszban dolgoznak, ezért nem klasszikus sztrájkról van szó, hanem több mint ezer fogorvos egyszerre ment el szabadságra. A „sztrájk” ideje alatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden közleményt adott ki, amelyben jogellenesnek minősítette a fogorvosok sztrájkját. Mint írták a 2994 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból mindössze 288-an írták alá azt a nyílt levelet, melyben két hétig megtagadják az ellátást, ők az érintett fogorvosok csak 9,6 százalékát teszik ki, és zömében nem is közalkalmazottak. Ezért „sztrájk” jogilag nem értelmezhető, jogellenes és a közvéleményt megtévesztő.

A szerződéses jogviszonnyal foglalkoztatott – vagyis nem közalkalmazott – fogorvosok kötelesek ellátni a körzetükben lakókat, a rendelési idejükben heveny panaszokkal hozzájuk fordulókat, illetve azokat a krónikus betegeket, akiknek az egészsége károsodna az ellátás hiányában. Jelen esetben nem történt meg a munkabeszüntetéssel kapcsolatban a megbízó előzetes tájékoztatása és hozzájárulása, így jogellenesen járnak el, ahogy abban az esetben is, ha egyidejűleg tömegesen veszik ki a »szabadságukat«.

A minisztérium szerint az akció leginkább politikai kampánycélokat szolgál. Hozzátették: az Emmi hónapok óta tárgyal az érdekképviselettel, hogy közös megegyezés mentén tovább növeljék az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozását. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának múlt heti ülésén jelenlévő, a fogorvosok által választott megyei elnökök nagy többséggel, 19:3 arányban elfogadták a minisztérium javaslatát.

Kiemelt kép: MTI/Filep István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik