Közélet

Megint kaphat állami támogatást a Kutyapárt

Megszüntette a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) költségvetési támogatásának felfüggesztését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – közölte a számvevőszék pénteken. A párt a kampánypénzek ellenőrzése során feltárt lényeges szabálytalanságok jövőbeli elkerülése érdekében igazolta a gazdálkodás alapvető kereteinek kialakítását, így a párt megteremtette a lehetőséget a vagyonmegóvási intézkedés, vagyis a költségvetési támogatás felfüggesztésének megszüntetésére.

Emlékeztetnek, hogy az ÁSZ a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése keretében, 2019. január 31-én zárta le a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az MKKP a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, mivel a felhasználást számviteli bizonylatok nem támasztották alá. A párt a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás, illetve a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható.

Az Állami Számvevőszék kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum támogatásainak felfüggesztését
Az ellenőrzés lefolytatásának feltételeit nem biztosították a pártok.

Mivel az MKKP nem igazolta a törvényes gazdálkodásnak való megfelelést, az ÁSZ kezdeményezte a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta az MKKP társelnökeit, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolniuk az ÁSZ felé azt, hogy a pártnál megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás feltételeit.

Mint írták, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely első körben 2019. április 30-án, majd hiánypótló adatszolgáltatás keretében 2019. július 17-én megküldte az Állami Számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat. Ezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a pártnál megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit. Mindez azt jelenti, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hozzájuthat a felfüggesztett állami támogatásához. Erről az ÁSZ tájékoztatta a párt társelnökeit, illetve az intézkedést foganatosító Magyar Államkincstárat.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik