Közélet

Szabotálja a Médiatanács a szegedi rádió fennmaradását

Iparági pletykák szerint a Rádió 88 eladása a megmaradás feltétele.

Augusztus 31-én lejár Szeged népszerű és egyetlen helyi rádiója, a Rádió 88 médiaszolgáltatási jogosultsága, a Médiatanács tagjai pedig anélkül vonultak el szeptember 3-ig tartó ülésezési szünetre, hogy az engedély meghosszabbításáról döntött volna.

A Media1 azt írja, hogy a rádió már csak abban reménykedhet, hogy a törvénysértően késlekedő Médiatanács rendkívüli ülést hív össze, e nélkül szeptember elsején már nem sugározhatnak. Nehéz azt gondolni, hogy a testület nem szándékosan szabotál: június végéig dönteniük kellett volna, de Karas Monika, a Médiatanács elnöke levette a napirendről a kérdést.

A szakportál arra is kitér: több forrásból úgy tudják, hogy Fidesz-közelből megpróbálták megszerezni tulajdonosától, Tóth Gézától a rádiót, hogy azt az önkormányzati választás előtt a kormánypárt szolgálatába állítsák, de nem született egyezség. Vannak, akik azt feltételezik: ha Tóth beadja a derekát, még az utolsó pillanatban is dönthet a Médiatanács a jogosultság meghosszabbításáról.

A hírközlési hatóság csak annyit közölt, hogy „ha indokolt, a Médiatanács tarthat rendkívüli ülést”. A nagy fideszes médiaalapítványhoz tartozó SzegedMa pénteken azzal a címmel közölt írást, hogy „Bejelentették a dolgozóknak a Rádió 88 megszűnését”, de a cikkből nem ez derül ki, hanem az, hogy a tulajdonos értekezleten közölte kollégáival, hogy csak egy rendkívüli ülésen hozhat határozatot a tanács a rádió megmaradásáról.

Frissítés: A Media1 megtudta, hogy a rádióban rendkívüli stábértekezlet volt, ahol közölték, hogy megválnak a belső munkavállalóktól és a vállalkozói szerződés keretében közreműködőktől. Ezt azzal indokolják, hogy a rádió ellehetetlenült a Médiatanács mulasztása miatt. A portál úgy tudja, a szerződéseket opciósan bontották fel, vagyis ha a Médiatanács mégis megadná a hosszabbítást, a felmondás érvényét veszti, dolgozhatnak szeptemberben is a munkatársak. Az elbocsátás legalább harminc embert érint. (Fotó: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik