Belföld

A Médiatanács szerint a sajtószabadság korlátozásához vezetne az M1 Híradó pontosítása

Sérülne a szerkesztői szabadság, ha a hatósági úton kérnék számon a köztévén a csúsztatásokat és a propagandamódszereket, érvelt a Médiatanács, amikor elutasította az M1 híradójának kiegyensúlyozatlanságára vonatkozó panaszt.

A Magyar Narancs cikke szerint a korábban éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs tett panaszt, mert kifogásolta az M1-en 2018. december 9-én 19 óra 30 perces kezdettel sugárzott Híradó kiegyensúlyozatlanságát.

Azt írta, az M1 egy 3 mondatos – részben hibás tartalmú, részben egy másik médiatartalom-szolgáltatótól (hvg.hu) idézett – hírt közölt és a tüntetés érdemi részéről egyáltalán nem számolt be.

A műsorban Hadházy Ákos független parlamenti képviselő állt a középpontban. A műsorvezető úgy kezdte az adást, hogy az Európai Ügyészség mellett tüntettek délután pár százan Hadházy vezetésével, majd a képviselő politikai múltjáról beszéltek és kitértek a földügyeire és arra is, hogy perben áll idős szomszédjával és konfliktusba került korábbi párttársával, Sallai R. Benedekkel.

A Médiatanács azt nem vitatta, hogy a műsorszegmens szerkesztési sajátosságai módot adhattak arra, hogy a nézők egy részében a tényszerű információközlésen túl egyéb benyomásokat keltsen, de

a nézők egy részében valakivel szemben negatív hangulatot keltő megfogalmazások, interjú-szerkesztési sajátosságok miatt nem állapítható meg a médiahatóság szerint a kiegyensúlyozottság törvényi kötelezettségének megsértése.

A hatóság szerint pontosan azért nem kényszeríthető ki hatósági úton a tájékoztatásban megjelent információk korrekciója, pontosítása, mert az a

szerkesztői szabadság aránytalan korlátozásához vezetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik