Közélet

Tarlós az 5-ös metróról: Minden épeszű ember röhög rajta

Abból, hogy a tervezésnél metróként kezelik a HÉV-et, még nem következik a főpolgármester szerint, hogy így is fogják hívni.

Tarlós István szerint nem fogják átnevezni a szentendrei HÉV-et 5-ös metróra. Erre nincs is jogosítványa a fővárosnak, mert a HÉV-et visszaadták az államnak, a MÁV tulajdonában van – mondta el az Indexnek.

Kifejtette: szerinte az 5-ös metró elnevezés még Demszky Gábor idejéből ered, akkor az összekötött szentendrei és csepeli-ráckevei HÉV-et emlegették így. Ám a tervezett összekötés nem klasszikus metróépítés, csak egy minimális szakaszon mélyépítés, és akkor sem nevezné metrónak, ha ez megvalósul – mondta.

Arról, hogy a főváros mégiscsak elfogadott egy erre utaló határozatot, azt mondta: Bús Balázs óbudai polgármester kezdeményezte, hogy a tervezésnél metróként vegyék figyelembe a szentendrei HÉV-et. „De ezt így használni, az közröhej” – jelentette ki, majd azt is elmondta, hogy „felőle a tervezők a tervasztalon nevezhetik metrónak a HÉV-et, de így nevezni valójában, az a világ vicce”. (Archív fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik