Közélet

Nincs klíma, műtét közben lett rosszul a Kútvölgyi kórház egyik munkatársa

A hőség miatt lett rosszul operáció közben a napokban az egyik alkalmazott a budai Kútvölgyi kórházban — tudta meg a Magyar Hang. A lap az intézményt jól ismerő forrásai szerint a műtőkben évek óta nem működik a klímaberendezés, a felújítást arra hivatkozva halogatták, hogy hamarosan úgyis költözik a kórház. A nyári melegben a műtőben 31 fokot mértek, ami lámpák alatt 35 fok is lehet.

A Magyar Hang értesülései szerint ugyanilyen rossz a helyzet a Semmelweis Egyetem több más intézményében is. Nyáron nap elején 30, nap végén azonban már 36-38 fokos melegben dolgoznak az Urológiai Klinika, az 1-es Sebészeti Klinika, az 1-es és 2-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika műtőiben. Annak ellenére van ilyen meleg, hogy a műtőket átmenetileg mobilklímákkal szerelték fel. A lap szerint nem csak az a baj, hogy a mobilklíma nem hatékony. Mint írják:

az otthoni használatra alkalmas berendezések alig cserélik a levegőt és így olyan mértékben növelik a fertőzésveszélyt, hogy alkalmazásuk alapesetben nem engedélyezett.

A lap kérdéseit elküldte a Semmelweis Egyetemnek és az ÁNTSZ-nek, de választ még nem kaptak.

Frissítünk!

Szemlénk megjelenése után a Semmelweis Egyetem levélben közölte álláspontját. Eszerint valótlan az az újságírói értesülés, miszerint a Semmelweis Egyetem mintegy 40 klinikája közül több esetében is súlyos gondok vannak a műtők hűtésével. Hozzáteszik: tény ugyanakkor, hogy a Semmelweis Egyetem telepített hűtőegységei jellemzően a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve.

Épp ezért a nyári hőmérsékleti csúcsok esetén a rendszerek kapacitásai nem elegendőek, hiszen a napjainkban akár 40-45°C tartós külső hőmérséklet kezelése az elvárás. Az egyetem klíma berendezéseinek karbantartása folyamatos,; az elmúlt időszakban a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján is

— fogalmaznak. Hozzáteszik: a Nőgyógyászati Klinika két telephelyén ugyanakkor egyes műtőkben lévő klíma berendezéseket cserélni szükséges, azok elégtelen működése miatt. Mind a Baross utcai telephelyen, mind az Üllői úti telephelyen a beszerzést az egyetem elindította, az elérhető legkorszerűbb berendezés közbeszerzése zajlik jelenleg. Az átmeneti időszakban a beavatkozások megfelelő ütemezésével biztosítják a műtétek zavartalanságát. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő II. Számú Sebészeti Klinika igazgatója az említett, hőség miatti rosszullétről nem értesült. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben lévő egyetemi klinikák folyadékhűtőjét az intézmény korábban már megjavíttatta, a jelenlegi hibákat garanciális kötelezettségként kívánja megjavíttatni. Hozzáteszik: a Semmelweis Egyetem rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik