Közélet

Visszaszólt az Orvostechnikai Szövetség: nem igaz, hogy csökken a kórházak adóssága

Az Orvostechnikai Szövetség felhívja az egészségirányítás vezetőinek figyelmét arra, hogy a magyar egészség ügye túl fontos ahhoz, hogy arról ne a tények alapján folyjék az általános eszmecsere és a szakmai vita — emeli ki keddi közleményében a szövetség.

Mint írják: a kórházak lejárt adósságállománya a 2018. január-májusi időszakban 17,917 milliárd forinttal nőtt, ami 3,583 milliárd forintos átlagos havi növekedési ütemet jelent.

2019 azonos időszakában a növekmény 22,922 milliárd forint volt: ez 4,584 Mrd Ft-os, azaz a tavalyinál egymilliárd forinttal nagyobb átlagos havi növekményt jelent. Tehát a tényadatok alapján megállapítható, hogy az adóssághalmozódás nemhogy “jelentősen lelassult…a tavalyi év hasonló időszakához képest”, hanem csaknem 28 százalékkal, azaz jelentős mértékben növekedett

— fogalmaznak.

A közlemény apropója az lehet, hogy Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában így válaszolt, amikor a kórházak adósságállományáról kérdezték:

Jelentősen lelassult az adóssághalmozódás a tavalyi év hasonló időszakához képest. A finanszírozási rendszer rendbetétele hosszabb folyamat, de elmozdultunk abba az irányba, amely a kórházak valós költségeit veszi figyelembe. Számos előkészítő anyag megszületett, amelyek abban segítenek, hogy a finanszírozás teljes struktúrája átalakulhasson. A változás érdekében szorosan együttműködünk a Pénzügyminisztériummal, a Magyar Kórházszövetséggel, illetve az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik