Közélet

Rengeteg devizahitelest kizárhatnak a babaváró hitelből

Nagyon sok, a mostani piacinál magasabb terheket nyögő, vagy nagy nehézségek árán kiszabadult volt devizahiteles tekint fantasztikus lehetőségként a babaváró kölcsönre. A bankok ugyan erről nem szívesen beszélnek, de az eddig szerzett információk alapján az Azénpénzem.hu úgy látja, ebből a körből különösen sokan csalódhatnak.

A lap emlékeztet: a jogalkotók külön módosítással gondoskodtak arról, hogy kaphasson babavárót, aki szerepel ugyan a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, de tartozását már rendezte. A fő szabály szerint a teljesítéssel lezárt mulasztások egy évig szerepelnek a nyilvántartásban, majd azokat 12 hónapon belül automatikusan törlik.

Azok az esetek azonban, amelyeknél a hitelmúltat egyezséggel zárták le (kapott valamilyen engedményt az adós) a lezárástól számított 5 évig, az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig bent maradnak a negatív rendszerben. A kormányzati információs vonalon az Azénpénzem.hu-t arról tájékoztatták, hogy

ilyen esetekben a bankok gyakorlata lehet a döntő.

Az OTP és CIB Bank szerint a hitelelengedés negatív információnak számít, szabályaik szerint az érintettek nem kaphatnak babaváró hitelt. A K&H is arról tájékoztatta a lapot, hogy az ilyen státuszú ügyfeleknek nem adnak babaváró hitelt.

Kiemelt kép: Thinkstock
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik