Közélet

Ne hagyjuk, hogy legyen következő – tüntettek Cegléden a száguldozás ellen

Lassíts! Aláírás: a szomszédaid

A városban sétálva, biciklizve nem azon kellene gondolkodnom, haza fogok-e érni

Elég volt

Elegünk van

Ilyen feliratokat rajzoltak fel krétával azok a ceglédiek, akik szombat este békésen tüntettek a száguldozás ellen. (A Ceglédi Panoráma fotóin látható a szombati tüntetés és a feliratok.) Szomorú apropója volt az eseménynek, amely megemlékezés is volt egyben: két és fél hónapja egy helyi fiatal lányt és barátját elütött egy száguldozó a belvárosban, a lány meghalt.

Beszámolók szerint körülbelül kétszázan lehettek a tüntetésen. Jóval többen ígérték a részvételüket, illetve érdeklődtek az esemény iránt a Facebookon, a közösségi oldalon a felháborodás az ügy, valamint a városvezetés és rendőrség tapintható tétlensége miatt jóval nagyobb, mégis, amikor fel kell kelni a kényelmes fotelből és demonstrálni kellene, már jóval kevesebben veszik a fáradságot – több helyi, a tüntetésen jelen levő utólag így is értékelte a vártnál kevesebb résztvevő láttán.

Az egyik szervező elmondta a demonstrálók követeléseit. A Ceglédi Panoráma beszámolója szerint ezek azok: „Lépjünk fel az éjjeli száguldozókkal szemben! Ne nézzük tétlenül, hogy a fiatalok egy csoportja felelőtlenül és szabálytalanul használja az autóját, ami potenciálisan veszélyes az összes lakossal szemben! Ne hagyjuk, hogy még egy olyan tragédia megvalósulhasson, amely emberéleteket követel! Ne engedjük, hogy közömbösen állhassanak hozzá a város részéről, ezzel szabad utat biztosítva a további baleseteknek! Kérjük az illetékeseket, hogy tegyenek valamit! Ez az állapot nem maradhat így.”

Sem a polgármestert, sem a kormánypárti többségű önkormányzatból a kormánypárti önkormányzati képviselőket nem látták a tüntetésen megjelenni, csak két ellenzéki képviselő volt ott. Többen arról számoltak be a 24.hu-nak, hogy a rendőrök a mostani hétvégén azonban, talán nem véletlen, meglehetősen sok helyen mutatták magukat, intézkedtek, mérték a sebességet.

A tüntetők üzentek a városvezetésnek is, például azzal a felirattal, hogy

Képviselőket, akik képviselnek

Az igazságszolgáltatás, rendőrség, eljárás pártatlansága is fontos a résztvevők számára a feliratok tanúsága szerint:

Hol van az igazság, amit nem pénzzel fizetnek le?

Meg

A közlekedésből az elszabadult hajóágyúkat egyszerűen ki kell emelni, a KRESZ-ben van rá megoldás

És

Csak annyi évet kérünk rá, amennyivel átlépte az 50-et

A halálos ceglédi gázolás ügyét, a rendőrség és városvezetés sokáig tanúsított félrenézését vagy közönyét, a folytatódó száguldozást, a száguldozók jól körülhatárolható csoportját valamiért a közlekedésből ki nem emelő hatósági hozzáállást, a gázoló cégével azóta is szerződésben álló, sőt, újabb szerződést kötő önkormányzat intézkedéseit cikksorozatunkban dolgozzuk fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik