Belföld

Két hónappal a halálos gázolás után döntött a városvezetés, lassítják a forgalmat

Parázs vita alakult ki csütörtökön a ceglédi képviselő-testület nyári szünet előtti utolsó ülésén és az utána megtartott közmeghallgatáson. A városban húsvét előestéjén egy, minden jel szerint a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő BMW-s elütött egy két fiatalt, a lány szörnyethalt, barátja súlyos sérüléseket szenvedett. Helyiek azóta is kérték a városvezetést és a rendőrséget, hogy hozzanak intézkedéseket a száguldozókkal szemben, mindhiába, így az ügy két hónappal a tragédia után előkerült a testületi ülésen és a közmeghallgatáson is.

Takáts László, a város fideszes polgármestere elmondta, hogy

  • az önkormányzatnak nincs jogköre intézkedni közlekedésbiztonsági kérdésekben, ezt csak a rendőrség teheti meg,
  • az önkormányzat biztosított forrásokat ahhoz, hogy kiépüljön egy közterületi kamerarendszer, de jóval több pénz kellene ahhoz, hogy legyen, aki a kamerák felvételét nézi, ehhez embereket kellene fölvenni,
  • és amikor jelzések jöttek az elmúlt években a baleset helyszínén, a Kossuth utcán élőktől vagy a környékbeliektől, egyeztetéseket kezdeményezett az önkormányzat az érintettekkel (Volánbusz, közútkezelő, mentők, tűzoltók, rendőrök, lakosság), de mindig volt egy-két résztvevő, aki nem támogatta a forgalomtechnikai eszközök kihelyezését. Mert akkor például egy kicsivel lassabban menne át ott a mentő vagy az autóbusz. A baleset után összehívott egyeztetésnek is ez volt a koreográfiája.

Ehhez képest a polgármester kijelentette:

Mi mégis úgy döntöttünk, hogy lépéseket fogunk tenni.

Először azt mondta, hogy nem az elmúlt hetekben történtek nyomására teszik ezt (noha lapunk is bemutatta a városvezetés tétlenségét, majd azt, hogy a baleset után másfél hónappal ugyanazon a helyszínen, épp az áldozat anyja előtt újra két autós versenyzett egymással nagy sebességgel), hanem „magunktól elindultunk ezen az úton.”

A Kossuth Ferenc utcában három olyan forgalomlassító küszöböt helyeznek el, amely gyakorlatilag kiemelt zebra lesz, és még egy zebrát is felfestenek. (A kiemelt zebra nem fekvőrendőr, nem fogja annyira megdobni az autókat, kissé lassításra kényszeríti – a szerk.)  „Igen, ezzel meg fogjuk keseríteni az ott közlekedők életét” – mondta, majd a korábbiakat megcáfolva úgy fogalmazott:

Ezt egyértelműen a közvélemény nyomására tesszük.

Ez olyannyira így lehet, hogy a városvezető szerint az a tervező, akit megbíztak ezzel a feladattal, leírta, hogy szakmailag nem javasolja ezt a megoldást.

A jobbikos Horváth Gábor felvetette, hogy fix traffipaxokat kellene kihelyezni, esetleg a kamerákkal megoldani, hogy fénykép készüljön az autósról, ha egy kijelzős sebességmérő előtt a megengedettnél nagyobb sebességgel halad el. Az ülésen elhangzott még, hogy a rendőrség kérésére a napokban létesítenek egy új közterületi kamerát a baleset helyszínétől 350 méterre levő körforgalomnál; a száguldozók gyakran onnan indultak vagy azt is érintve haladtak.

A rendőrkapitány állítja, kollégái felkészültek, feddhetetlenek

A közmeghallgatásra meghívták Török Csaba ceglédi rendőrkapitányt, aki a Ceglédi Panoráma tudósítása szerint elmondta, hogy

a rendőrkapitányság elfogultságtól mentes, teljeskörű és széles spektrumú vizsgálatot folytat az ügyben. A kollégák  szakmai felkészültsége, emberi, erkölcsi hozzáállása is biztosítja az elfogultságmentes eljárást.

Két ügyben jelenleg is folyik szabálysértési eljárás, az egyik az a gyorsulási ügy, amit az elhunyt lány édesanyja jelentett be, és két hete történt, a másik egy a körforgalomnál történt szabálytalanság. Az egyik ügyben pénzbírság kiszabásával és 4 hónapos járművezetéstől eltiltással szankcionáltak a rendőrök – jelezte Török.

A rendőrkapitány reagált azokra a városban terjedő hírekre is, hogy többen látták a gázolót vezetni a baleset óta is. Elmondta, hogy folyamatban lévő ügy részleteiről ugyan nem nyilatkozhat, de a jogszabályi előírások szerint eljárva a húsvéti tragédiához hasonló esetekben a hatóság a sofőr vezetői engedélyét azonnal bevonja – írja Cegléd város oldala.

Kiemelt kép: A 2019. húsvét előestéjén Cegléden történt halálos gázolás helyszíne, a fánál a fiatal elhunyt lány képével, mécsesekkel. Fotó: Zsótér Indi Dániel/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik