Közélet

Az állam beszállna az 5G-hálózat kiépítésébe

Az államnak szerepet kell vállalnia az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítésében - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az 5G Koalíció (5GK) plenáris ülésén és konferenciáján kedden Budapesten.

Palkovics László kiemelte: az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, jelentőségében messze túlmutat a távközlésen, a technológia katalizátora számos innovatív területnek. Ide tartoznak az IoT alkalmazások, vagy az autonóm járművek, a lehetőségeknek jelenleg csak egy részét ismerjük – mutatott rá.

Hozzátette: az 5G hálózatok kiépítése az eddigiekhez képest más feladatot jelent, részben több kisméretű bázisállomás lesz szükséges a mainál, több frekvenciatartományban. A miniszter szerint az 5G kiépítésében Magyarországon az államnak meg kell jelenni.

Ha a szolgáltatókkal, a gazdasággal, a piaccal ezt koordináljuk, akkor az infrastruktúra fejlesztése lényegesen gyorsabb lehet – jelentette ki. Az ülésen – egyébként – titkos szavazással egy évre megválasztották a koalíció új héttagú elnökségét.

Bekapcsolták Budapest első 5G bázisállomását
A jövő hónapban az NMHH az 5G-re alkalmas frekvenciák értékesítési eljárását is megindítja.

Kiemelt kép: Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 5G mobilszolgáltatást biztosító adótornya az épített városi környezetet modellező pályarész mellett. MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik