Tech

Elindult az első 5G hálózat Magyarországon

A Telenor Magyarország május 15-én ötödik generációs (5G) mobil teszthálózatot indított Győrben. A cég az egyetem  A Széchenyi István Egyetemen és Győr belvárosában kiépített rendszert az egyetemmel kötött megállapodás szerint a mérnökhallgatók is használhatják.

Kép: iStock

Az 5G mobil technológia előnyei a korábbiaknál nagyobb letöltési sávszélesség, a rendkívül alacsony válaszidő és a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása.

Ma rendkívül fontos mérföldkőhöz érkezett a mobil távközlés Magyarországon. Bekapcsoltuk az első 5G egyetemi teszthálózatot Magyarországon és azon lebonyolítottuk 5G-s okostelefonon az első magyarországi 5G videohívást. Az 5G hálózat lakossági használata néhány év múlva már mindennapi gyakorlat lesz

– mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. Koller György, a Telenor Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese szerint az 5G technológia potenciálisan az önvezető autók használatában, a távorvoslásban és további területeken is nagy segítséget jelenthet.

A Telenor 5G tesztjének hálózati partnere, a ZTE Corporation nemcsak a hálózati összetevőket szállította és helyezte üzembe, hanem a világ első 5G képes okostelefonjai közül is biztosított két készüléket a tesztekhez. Európában az elsők közt Magyarországon lehetett kipróbálni mobiltelefonokon az 5G élményt.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik