Közélet

Előválasztás: Kálmán Olga most nyerőnek tűnik

Az IDEA Intézet szerint a fővárosi előválasztás biztos szavazóinál Kálmán Olga támogatottsága 44, Karácsony Gergelyé 26, Kerpel-Fronius Gáboré 18 százalékos.

Az IDEA Intézet közvélemény-kutatása szerint azon budapestiek körében, akik biztosan elmennek a fővárosi előválasztásra, Kálmán Olgának 44, Karácsony Gergelynek 26, Kerpel-Fronius Gábornak 18 százalékos a támogatottsága. Közülük 12 százalék nem tudja még, kit támogat az előválasztás jelöltjei közül.

A válaszadók végzettségének emelkedésével Kerpel-Fronius és Karácsony támogatottságának aránya emelkedik.

Az intézet külön figyelmeztet, ez az eredmény a politikailag aktívak preferenciáit tükrözi, nem a budapestiek véleményét, az erőviszonyok a mozgósítási kampány hatására változhatnak. 

A pillanatnyi helyzet alapján a részvételüket biztosra ígérő DK-szavazók beálltak Kálmán Olga (77%), az MSZP és a Párbeszéd hívei pedig Karácsony Gergely mögé (80%). Az LMP-szavazók 48 százaléka a Momentum jelöltjét, 22 százaléka Karácsonyt választaná. A Momentum-támogatók 51 százaléke támogatja saját jelöltjét, 24 %-a Kálmán Olgát. A jobbikosok 45 százaléka Kálmán Olgát, 22 százalékuk Karácsony Gergelyt támogatja.

A pártpreferenciájukban bizonytalanok vagy fel nem vállalók 34 százaléka Kálmán Olgára, 31 százaléka Karácsony Gergelyre szavazna. Az előválasztásra elmenni szándékozók 39 százaléka Kálmán Olgát, 28 százaléka Karácsony Gergelyt, és 16 százaléka Kerpel-Fronius Gábort tartja legalkalmasabbnak a főváros vezetésére mint főpolgármester.

Az intézet szerint a budapesti előválasztás szereplői mögött álló szervezek mérete, mozgósító ereje különböző. Az EP-választások alapján e téren Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor pozíciója kedvezőbb, mint Karácsony Gergelyé, de egy előválasztás éppúgy szól egy adott személy előnyösebb tulajdonságairól, mint a mozgósítási versenyről. Az IDEA Intézet hangsúlyozta, az előválasztási kampány a napokban élesedik, így az eredmények a kampánykezdet erőviszonyait tükrözik, ezek a kibontakozó kampány hatására változhatnak, az egyes pártok támogatóinak egyre nagyobb része aktivizálódhat, bővülhet a részvételüket biztosra ígérők köre. Az IDEA Intézet a következő hétvégéken is vesz fel adatokat, az eredményeket publikálni fogja.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. június 8-június 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség tekintetében Budapestre. A 800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 3,5 százalékpont.

Budapest, 2019. június 14.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik