Közélet

Adatokat törölt telefonjáról a Viking kapitánya

Az ügyészség megerősítette, áprilisban Hollandiában is ő okozott balesetet.

A nyomozás adatai szerint a Viking Sigyn kapitánya a dunai hajóbaleset után adatokat törölt telefonjáról. A Fővárosi Főügyészség az MTI-nek megerősítette azt a sajtóhírt, hogy áprilisban Hollandiában is okozott balesetet a múlt szerdai baleset ügyében meggyanúsított ukrán férfi.

Az egy nappal a dunai hajóbaleset után őrizetbe vett Jurij C.-ről a Hajózás.hu írta meg, hogy a Viking Sigyn előtt azon a Viking hajón szolgált, amely tankerhajónak ütközött Hollandiában. Ő vezette a balesetet okozó Viking Idun nevű szállodahajót, amely többszöri rádiós figyelmeztetés ellenére sem vette figyelembe a tankerhajót. (A balesetről a The Sun is beszámolt akkor.)

Az ukrán kapitány korábban tagadta, hogy a dunai tragédiánál bármilyen szabályt megszegett volna, ügyvédei pedig azt közölték, hogy védencük a Duna egyik legtapasztaltabb hajóvezetője,

balesetet soha nem okozott.

A Fővárosi Főügyészség az Eurojust magyar nemzeti tagján át  szerezte be a hivatalos információt, hogy a Hollandiában idén április 1-jén balesetet okozó hajó kapitánya és Jurij C. ugyanaz a személy, őt Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre.

Ezen tényekről az ügyben eljáró Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a bíróságot még csütörtökön tájékoztatja, a letartóztatás indokaként a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozására is hivatkozik.

A fővárosi főügyész – a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével – a Duna budapesti szakaszán történt vízibaleset ügyében ügyészi ügyfeldolgozó csoportot hozott létre, amely a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatokat elemzi, értékeli. Külön ügyészt jelöltek ki arra, hogy biztosítsa a kapcsolatot a budapesti dél-koreai nagykövetség munkatársaival.

A múlt szerdai tragédia után kedden fejezte ki részvétét Torstein Hagen, a Viking River Cruises elnöke. Közleménye szerint cége  összes munkatársát mélyen megrendítette a tragédia. Az elnök tudatta, imádkoznak a sérültekért, az áldozatokért, együttéreznek a családtagokkal, barátokkal. Hagen azt ígérte, társasága a legteljesebb mértékben együttműködik a magyar hatóságokkal, minden rendelkezésére álló eszközzel segíti a vizsgálatot.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik