Közélet

Az előre vállalt szocpolos gyerekek negyede nem született meg

A megelőlegező szocpol idején a vállalt gyerekek nagyjából negyede nem született meg – derül ki azokból az adatokból, amelyekhez a Napi.hu közérdekű adatigénylés útján jutott hozzá a Pénzügyminisztériumtól.

Ezek szerint 2001 és 2009 között, a szocpol akkori berekesztéséig 41 305 olyan szerződést kötöttek, amelyben még meg nem született gyerekre vagy gyerekekre igényeltek megelőlegező támogatást. Főszabály szerint a házaspárok első gyerekének négy, a másodiknak nyolc éven belül kellett volna megszületnie, vagyis ezek a szerződések már nagyrészt lejártak.

A 2001 óta létrejött megelőlegező kölcsönszerződésből most 9 571 szerződéshez kapcsolódóan fizettek, illetve fizetnek részletekben a családok az államnak gyermekvállalás határidőben történő teljesítésének elmaradása miatt.

Arról nincs adat a Pénzügyminisztériumban, hogy ez a több mint 41 ezer család összesen hány gyereket vállalt, ahogyan arról sincs, hogy a csaknem 10 ezer nem teljesített szerződéshez hány meg nem született gyerek kapcsolódik.

A lap hozzáteszi: a meg nem született gyerekek száma 10 ezernél nagyobb is lehet, hiszen lehetnek családok, amelyek két gyerekre kértek támogatást, és egyik sem született meg, emellett más indokokra hivatkozva is teljesítettnek tekintették ugyanis a gyerekvállalást.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik