Gazdaság

30,7 milliárd forinttal tartoznak az államnak a jogosulatlan szocpolosok

A lakástámogatást igénybe vevőkkel szemben fennálló állami követelés összege a lakástámogatási hatóságok által a Magyar Államkincstár (MÁK) számára 2018 decemberében szolgáltatott adatok alapján 30,7 milliárd forint volt  – derül ki a Pénzügyminisztérium a napi.hu közadatigénylésére adott válaszából.

A napi.hu szerint sok támogatást azért követel vissza az állam,

mert a támogatottak nem fizették a tartozásaikat, és az ingatlanjukra bírósági végrehajtást kezdeményeztek, és ebbe az eljárásba az állami jelzálogjogra tekintettel az állam képviselője is bekapcsolódott. 

A támogatás visszakövetelésének gyakori oka, ha a támogatási szerződésbe foglalt gyermekvállalás nem teljesült vagy mert idejekorán megromlott a viszony az egykor még közös jövőt tervező házaspár tagjai között. A pénzt akkor is vissza kell fizetni, ha megsértették a tízéves támogatási időszak alatt a támogatott ingatlanban történő bentlakási kötelezettséget.

Hozzáteszik: a meg nem született gyerekek után felvett támogatást elvileg a hitelintézeteken keresztül kellene visszafizetni ezt a pénzt, de ezen a csatornán keresztül alig szivárog vissza valami az államhoz. A hitelintézeteken keresztül a 2009 óta tíz év alatt mindössze 654,65 millió forintot utaltak vissza a családok, a Magyar Államkincstárba ennél több, 14,28 milliárd forint jutott vissza 2008 és 2018 között, évente 1,2-1,5 milliárd forint közötti összeget fizettek vissza a családok.

Kiemelt kép: dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik