Közélet

5 milliós bírságot is kiszabhatnak a parlagfű miatt

Változott a parlagfű elleni védekezi kötelezettségről szóló jogszabály: törölték a parlagfű virágbimbó kialakulásának megakadályozására vonatkozó június 30-ai határnapot — írta meg a bama.hu.

Az új előírások értelmében

a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Azaz, ha a helyszíni ellenőrzés során – függetlenül annak időpontjától – megállapítást nyer, hogy a földhasználó ennek nem tett eleget, a hatóság megindítja az eljárást.

A lap hozzáteszi: a védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyző, külterületen és zárt kertben a kormányhivatal ellenőrzi. A felderített, parlagfűvel szennyezett ingatlanokon az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el. A kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli. A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagysága, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik