Közélet

Meghalt Térey János

A Litera információi szerint meghalt Térey János magyar író, költő, drámaíró, műfordító. Az Index úgy tudja, hogy az író hirtelen fellépő egészségügyi probléma miatt vesztette életét. A Litera irodalmi portál szerint a család megerősítette a hírt.

Térey János 1970-ben született Debrecenben. 1989-től 1991-ig magyart és történelmet tanult a budapesti Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarán. Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. Nyolc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg. Legjelentősebb munkája a Paulus című verses regény, illetve drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark. Utolsó munkája tavaly jelent meg, Káli holtak címmel. A Literának így nyilatkozott regényéről:

A Káli-medence az a táj, ahol találkozik Isten munkája a teremtményeivel, ahol az ember a tájhoz méltó tevékenységet űz, megfelelő infrastruktúrát hozva létre. Általában. Legyünk őszinték, emberek nélkül a Káli-medence még szebb lenne, de akkor nem volna kinek elmesélni.

1995-ben Déry Tibor-díjat kapott, 2004-ben a Szépírók Társaságának díjával ismerték el. 2006-ban neki ítélték a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2008-ban megkapta az AEGON művészeti díját.

Térey Jánossal tavaly nyáron készítettünk interjút:

Térey János: Magyarországon ma semmit nem lehet megúszni, ha akarod, ha nem, a homlokodra kerül valamilyen bélyeg
Térey János nem valamilyen oldaliként létezik és szerinte a #metoo Magyarországon nem hozott felszínre a Marton-ügyön kívül semmit. Ez pedig baj.

Cikkünket frissítjük.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik