Közélet

A Momentum főpolgármester-jelöltje: Vissza kell vennünk Budapestet a Fidesz-maffiától

A Momentum hétfői sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentették, hogy Kerpel-Fronius Gábor, a XIII. kerületi pártszervezet elnöke a párt főpolgármester-jelöltje.

Fekete-Győr Andás, a Momentum elnöke a sajtótájékoztatón elmondta:

Május 26-án a választók 10%-a, 340 ezer ember azt üzente, hogy új arcokra, új emberekre van szükség a politikában. Így lett Dr. Cseh Katalin és Donáth Anna a Momentum színeiben EP-képviselő. Ősszel pedig Budapesten is választások lesznek. A Momentum célja egyértelmű: 2019 októberében olyan ellenzéki jelöltet indítani Tarlós Istvánnal szemben, akinek van esélye győzni, kiállni a Budapestiek érdekeiért, és felvenni a kesztyűt a hatalommal szemben. A Momentum, mint a második legerősebb ellenzéki párt, tartozik azzal a felelősséggel Budapest lakói felé, hogy hozzájárul ahhoz, hogy méltó versenyben választódjon ki az egyetlen ellenzéki jelölt. Ezért fontosnak érezzük, hogy saját jelöltet indítsunk. Egy hiteles, politikán kívülről érkezett, már bizonyított szakembert, cégvezetőt és édesapát: Kerpel-Fronius Gábort.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum előválasztáson részt vevő főpolgármester-jelöltje arról beszélt, hogy:

Büszkén állok itt, kétszeresen is. Büszkén egyrészt azért, mert a Momentum Mozgalmat, Magyarország legdinamikusabban fejlődő pártját képviselve állhatok itt. Büszkén, mert az Európai Parlamenti választáson olyan eredményt értünk el, amire senki sem számított. Közel 10%-ot értünk el országosan és több mint 17%-ot, csaknem a szavazatok 1/5-ét Budapesten.

Hozzátette, a céljuk egyértelmű:

Vissza kell vennünk Budapestet a Fidesz-maffiától. Ezt a várost játszóterévé tette a Fidesz-maffia, játszóterükké tették a NER-lovagok. A Fidesz-maffiának több arca van, ilyen az ingatlanmaffia és a parkolási maffia is.

Úgy látja, „családok ezreinek okoz problémát az, hogy kifizessék a lakbért, egyetemisták nem tudják kifizetni az albérletüket, ha kiszorulnak a kollégiumukból. Mindeközben nem tudjuk, hogy hol van a városban az a több ezer ingatlan, szociális bérlakás, amely üresen áll. És miközben súlyos lakásválság van, a Fidesz kegyencei potom pénzekért osztogatják egymásnak a luxuslakásokat előkelő környékeken, például a Várban, és potom pénzekért osztogatják egymásnak az üzlethelyiségeket, például a Belvárosban”.

Kerpel-Fronius beszédében a parkolási maffiát is megemlítette:

Abban a hiszemben fizetünk parkolási díjat, hogy ezeket a pénzeket a közlekedés fejlesztésére fogják költeni. Ehhez képest ma már tudjuk, hogy ezeknek a pénzeknek a jelentős részét ellopják a helyi kiskirályok. Fel kell számolni a parkolási maffiát, és fel kell számolni az ingatlanmaffiát is.

Szerinte egy olyan hagyományokkal rendelkező város, mint Budapest, nem létezhet vízió nélkül.

A Momentumnak van egy 2030-ig tartó, konkrét intézkedéseket tartalmazó víziója, a Budapest 2.0 program. Egy olyan Budapestet szeretnénk, amelyben a lakosoknak nem kell a jövedelmük 70%-át lakhatásra költeni. Egy olyan Budapestet, amelyben az emberek nem kényszerülnek autóba, hogy a dolgaikat elintézzék, hanem korszerű, alternatív, környezetbarátabb megoldások állnak rendelkezésre. Olyan várost szeretnénk, amelyben nem fulladunk bele a szmogba

– mondta.

Arról is beszélt, hogy a főpolgármester nem maradhat csendben olyan ügyekben, amelyekben a hatalom a budapestiek – és minden magyar – érdekét sérti:

Tarlós Istvánnak egy szava sincs arról, hogy egy tollvonással felszámolják az ‘56-os Intézetet; hogy elüldözik a CEU-t; hogy széttúrják a Városligetet; hogy a TAO-rendszer átalakításával tönkreteszik az alternatív színházakat; és hogy elüldözik a Magyar Tudományos Akadémiát.

Szerinte olyan jelöltre van szükség, aki egyaránt meg tudja szólítani a baloldali szavazókat, és a jobboldali szavazókat is.

kiemelt kép: Momentum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik