Közélet

Nem mehetett be a szakszervezet a Suzuki-gyárba

Pedig az érdekképviselet szerint ez törvény biztosította joguk.

Nem engedték be a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselőit az esztergomi Suzuki-gyárba, noha a Munka törvénykönyve szerint joguk volna bemenni már akkor is, ha csak egyetlen szakszervezeti tag lenne a cégnél – írja a Mérce.

László Zoltán, az érdekképviselet alelnöke azt mondta, látogatási szándékukat előre jelezték, de ez pusztán udvarias gesztus volt részükről. Az ajtónál viszont a biztonsági szolgálat vezetője állta útjukat, és közölte: nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban, ezért nem engedi be őket. Lászlóék erre közölték: jogi útra terelik az ügyet. A Vasas alelnöke nem emlékszik arra, hogy valaha történt volna vele ilyen.

A Mércének elmondta: a Suzukinál tudnak arról, hogy vannak a munkavállalók közt szakszervezeti tagok, bár kisebbségben vannak, akik ezt nyíltan felvállalják. A többség félti az állását, és inkább egyénileg fizeti be a tagdíjat, hogy ne derüljön ki tagsága. A félelem alapja, hogy a helyi szervezet megalakulása után a Suzuki azonnal kirúgta annak titkárát, és elbocsátással fenyegették a munkavállalókat is, azon túl, hogy a szakszervezettel nem akartak tárgyalni.

A gyárba egyébként azért mentek volna, mert a helyi szervezet tagjai kérték, hogy találkozzanak, és információik szerint további munkavállalók szerettek volna belépni a szakszervezetbe. Az alelnök szerint az is törvény biztosította joguk, hogy találkozzanak a helyi szervezet tagjaival, és ezzel nem állították volna le a termelést.

László úgy véli, a cég továbbra sem akar párbeszédet folytatni az érdekképviselettel, és azt is elmondta: a Suzuki postai úton levelezik velük, ahelyett, hogy elektronikus formában tenné ezt, napokat vagy heteket spórolva. Szerinte ezzel az időt próbálják húzni, mert ha elég hosszú ideig halogatják a tárgyalásokat, a munkavállalók is legyinthetnek, hogy nem történik semmi érdemleges.

A szakszervezet egyébként úgy tudja, jövő héten Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója látogat a gyárba, vele is megpróbálnak kapcsolatot teremteni. (Fotó: MTI / H. Szabó Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik