Közélet
Esztergom, 2011. július 14.
Szerelők egy személygépkocsi karosszériáját szerelik össze a Suzuki esztergomi gyárában, ahol legyártották a kétmilliomodik gépkocsit. 
MTI Fotó: Kovács Tamás

Harmadszor fojtja el a Suzuki a melósok szervezkedését

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2019. 02. 12. 11:05

14 éve dolgozott itt, ráadásul egész magasra jutott, műszakvezető volt. Gondolja, ha nem lettek volna elégedettek a munkájával, akkor ilyen sokra viszi?

– mesélte a 24.hu-nak egy az esztergomi Suzuki-gyárat jól ismerő forrás arról a férfiról, akit a cég azonnali hatállyal elbocsátott pénteken, egy nappal az után, hogy a vállalat vezetése megneszelte, a melósok lényegében új szakszervezetet hoztak létre. A lapátra tett alkalmazott lett volna ennek a szakszervezetnek a vezetője. Arra hivatkozva adták ki az útját, hogy nem jól dolgozott – lapunk információi egybevágnak azzal, amit a Mérce írt az ügyről. Korábban nem volt panasz a férfi munkájára.

Egészen pontosan a Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetét hozták létre múlt csütörtökön, lapunk információi szerint közel félszázan, és még legalább ennyien be is léptek utána, maguk közül pedig a másnap kirúgott dolgozót választották meg titkárnak. A gyár parkolójában, autókban ülve zajlott a szervezkedés. A papírmunka még hátravolt, a jogászoknak meg kellett szövegezni az alapszervezet megalakításáról szóló értesítést, amit el is kell küldeni a cég vezetésének, erre aznap már nem jutott idő.

A vállalat vezetése tudomást szerzett a munkások akciójáról – forrásaink elmondása szerint több, a cégvezetéshez lojális alkalmazott razziázott a parkolóban, és jelentette a szervezkedést.

Péntek délelőtt aztán behívták az alapszervezet vezetőjének megválasztott férfit a felettesei, és közölték vele, mehet, amerre lát. A Mérce úgy tudja, biztonsági őrök vezették ki az üzem területéről. Szakszervezeti tisztségviselőként megilletné őt munkajogi védettség, magyarán, nem lehetne kirúgni, a Suzuki vezetése a gyors reagálással minden bizonnyal ezt szerette volna megelőzni. Most jogi huzavona következhet, hogy a pórul járt korábbi alkalmazottat megillette-e már a szakszervezeti tisztség miatt járó védettség vagy nem.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség hétfőn elnökségi ülést tartott, ennek a helyzetnek a kezelése is a terítéken volt. László Zoltán, a Vasas elnökhelyettese lapunknak annyit mondott, igyekeznek jóhiszemű hozzáállással tárgyalni a Suzuki-gyár vezetésével. Remélik, hogy a cég belátja, érdemes lenne inkább megbecsülni az érdekvédelemben aktív dolgozókat, mert ez a lojalitás jele, hiszen nem akarnak más munkahelyre menni, hanem a Suzukinál akarnak maradni, ott segíteni a kollégáikat. A pénteken elbocsátott alkalmazott tesz még egy próbát a vállalatnál, hátha sikerül normális mederbe terelni a folyamatokat.

Aszód, 2017. január 24.
László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke felszólal a Fritz Group Kft. aszódi üzeme elõtt tartott demonstráción, amelyen a cégnél és a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél dolgozó szakszervezeti vezetõk elbocsátása ellen tiltakoztak 2017. január 24-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A múltbeli tapasztalatok azonban abba az irányba mutatnak, hogy ez a fajta bizakodás kincstári optimizmus. Az idén 26 éves Suzuki-gyár minden korábbi hasonló próbálkozást már az elején igyekezett elfojtani.

A magyarországi cég megalakítása után egy-két évvel munkások létre szerették volna hozni a szakszervezetet. Csúcsra járatták a gyárban a túlórákat, a munkavállalók nem kapták meg minden jussukat – így emlékszik a cég egykori dolgozója, aki névtelenséget kérve mesélt az eddigi próbálkozásokról. A szakszervezeti kezdeményezés vezetőit gyorsan kirúgták, a szervezet elhalt – mesélte másik forrásunk.

Aztán 2006-ban újra kiéleződött a helyzet. Egy új érdekképviselet, az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezete jött létre márciusban – a cég azonban nem ismerte el legitimként. A cégnél volt üzemi tanács – most is van, és a Suzuki vezetése most is azt hangsúlyozza: a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, ideértve a munkakörülményeket, a bérezést. Beszélgetőtársaink szerint azonban az üzemi tanács nem igazán képviseli a dolgozók érdekeit, sok esetben inkább a cégvezetéshez húz. A gyár vezetése pedig 2006-ban is mindent elkövetett, hogy elhaljon a munkavállalói szervezkedés, a korábbi mintát vették alapul. Az elnököt, Párma Zsoltot lényegében azonnali hatállyal kirúgták. Noha korábban érdemi panasz nem volt a munkájára, rendkívüli felmondással távolították el – noha, ha kifogás van valakinek a munkájával kapcsolatban, akkor előbb vagy akár többször is figyelmeztetni kell, nem lehet azonnal lapátra tenni.

A gyár egy kétséges indokkal állt elő: abba kapaszkodtak, hogy Párma öltözőszekrényében állítólag egy alkoholos üveget találtak. Ő azzal védekezett, valakik feltörték a szekrényét, hogy így kompromittálják. A kirúgott szakszervezeti vezető munkaügyi perre ment a céggel, meg is nyerte azt első fokon és jogerősen is, ahogy nyert a cég által ellene indított rágalmazási perben is. A bíróság kötelezte a Suzukit, hogy vegye vissza a kirúgása előtti pozíciójába Pármát. Egy éven belül azonban Párma Zsolt újra, immáron végleg elhagyta a céget.

Esztergom, 2013. szeptember 6.
SX4 S-CROSS típusú autók a Suzuki esztergomi gyárában 2013. szeptember 6-án.
MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László / MTI

A szakszervezet élén őt váltó Kiss László életét is megkeserítette a Suzuki. 2009-ben arra hivatkozva rúgták ki az előzőleg minőségellenőrként dolgozó férfit, hogy az autók romló, illetve kifogásolható minőségére hívta fel a figyelmet szórólapokon. Rendkívüli felmondással távolították el őt is, a cég azonban azt állította, sem a szakszervezethez, sem a dolgozó munkavégzéséhez nem volt köze a lépésnek, bár azt, hogy mi vezetett az elküldéséig, nem árulták el. Kiss sem hagyta annyiban a dolgot, négy éven át tartó pereskedés után a bíróság neki adott igazat, vissza kellett vennie őt a cégnek, az elmaradt bérét ki kellett fizetni. Kiss pár éve nyugdíjba vonult a cégtől, de a szakszervezet elnöki posztját megtartotta.

Ez a négy év arra azonban jó volt, hogy vezető nélkül a cégnél levő szakszervezet jelentősen meggyengüljön. Fénykorában 400-500 dolgozót számlált a tagság, a négy évig tartó vezetőnélküliség miatt elindult a lemorzsolódás, mostanra pedig alig pár tíz ember alkotja ennek a szakszervezetnek a tagságát.

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73863493, Orb·n Viktor miniszterelnˆk a 21. ÈvÈrtÈkelıjÈn elmondta, hogy nˆvelni szeretnÈ a sz¸letÈsek sz·m·t Magyarorsz·gon, ezÈrt hÈtpontos csal·dvÈdelmi akciÛtervet jelentett be. Orb·n azt mondta, ez a v·lasza a bev·ndorl·sra, ugyanis szerinte Br¸sszel, Soros Gyˆrgy Ès a baloldal migr·nsokkal akarja el·rasztani EurÛp·t., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.