Belföld

Vasas: A kormányt nem érdekli, hogy a Suzuki nem tartja be a törvényeket

Az autógyártó nem vesz tudomást az esztergomi gyárban megalakult szakszervezetről.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség értetlenül áll az előtt, hogy a Magyar Suzuki Zrt. nem hajlandó tudomást venni az esztergomi autógyárban megalakult szakszervezetről – írja a Napi.hu. A szövetség szerint ráadásul az érdekképviselet már reprezentatívnak minősül, mert a dolgozói összlétszám több mint tíz százaléka tag, a 2600 saját állományú munkavállalóból mintegy 330-an.

László Zoltán Vasas-alelnök elmondta, hogy a Suzuki bekérte az alapszervezet alakuló jegyzőkönyvét is, de kifogásolta, hogy a munkajogi védelmet nem élvező tagok neveit kitakarták. Márpedig László szerint erre szükség van, mert a dolgozók okkal félnek tőle, hogy munkahelyükbe kerül, ha a cég tudomást szerez tagságukról. Bár a vállalat arra játszik, hogy a dolgozók belefáradnak az időhúzásba, napról napra lépnek be újabb kollégák, akik elvárják, hogy a munkáltató betartsa a törvényeket – tette hozzá.

Az alelnök úgy tapasztalja, hogy sem a hatóságokat, sem a kormányzatot nem érdekli, hogy a Suzuki figyelmen kívül hagyja a magyar jogszabályokat. A Vasas azt tervezi, hogy panasztételi eljárást kezdeményez az OECD-nél, emellett a japán nagykövetséghez fordul. (Illusztráció: MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik