Közélet

Pécsi egyetemi vesztegetés: súlyosabb büntetést akarnak

Fellebbezett az ügyészség. 27 vádlottból 24 érintett.

A Baranya Megyei Főügyészség a Győri Törvényszék 2019. május 17-én kihirdetett elsőfokú ítéletével szemben fellebbezést jelentett be a kiszabott büntetések súlyosítása, a bűncselekmények eltérő minősítésének megállapítása és a felmentő rendelkezések miatt.

A vádirat szerint a pécsi egyetem volt gazdasági főigazgatója és társai az egyetem beszállítóitól jogtalan előnyt fogadtak el, ennek fejében őket más beszállítókkal szemben előnyben részesítették.

Ezen túl a vádlottak vagyon elleni bűncselekményekkel a Pécsi Tudományegyetemnek csaknem 100 millió forint kárt okoztak.

A fellebbezés a 27 vádlottból 24 vádlottat érint, a főügyészség három vádlott ítéletét vette tudomásul.

Pénteken nyolc év börtönre ítélték a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági igazgatóját – írta az MTI. Rajta kívül három vádlottat ítéltek szabadságvesztésre, 11-et felfüggesztett szabadságvesztésre. Heten kaptak megrovást, öt embert felmentett a bíróság.

A nyomozás 2010 tavaszán indult. A gyanú szerint bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket. A vádlottak között voltak az egyetem egykori alkalmazottai, a velük kapcsolatban álló vállalkozások képviselői.

A tárgyalás 2012-ben kezdődött a Pécsi Törvényszéken, amelynek bírái akkor elfogultságukról nyilatkoztak. A Pécsi Törvényszéknek nem maradt olyan tanácsa, amely az egyetem oktatóival fennálló munkakapcsolat miatt tárgyilagosan tudott volna eljárni.

Ezután került az ügy a Győri Törvényszékre, ahol 2016-ban határozatban szüntették meg a pert, mert az ügyészség nem tett eleget egy felhívásnak. A Győri Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte a határozatot, így a tárgyalás újraindult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik