Közélet

Teljes sugárvédelmi vizsgálatot tartanak a kórházakban

Valamennyi intézményben a sugárvédelmi szabályzatok és felszerelések állapotának soron kívüli felülvizsgálatát rendelte el  az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) – értesült a MedicalOnline.

Néhány napja a 444.hu Röntgen blogja alapján megírtuk, hogy a Péterfy Kórház ólomkötényei több traumatológus szerint áteresztik a sugárzást. Sőt: a védőfelszerelések hiányosak, ugyanis nincs elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű, így sokan saját pénzükből vett sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe.

A lap szerint a Péterfyben azután lángolt fel a sugárzásvédelmi felszerelések körüli vita, hogy az intézmény idén is megszervezte az évente kötelező munkavédelmi tanfolyamot az érintett dolgozók számára. Az említett blogbejegyzés tanúsága szerint a továbbképzést követően ugyanazok fordultak panaszos levéllel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, akik néhány héttel ezelőtt ugyancsak a blog szerzőjének szivárogtatták ki, hogy 87 traumatológus készül felmondani az önként vállalt túlórát a Baleseti Központban, hacsak nem kapnak magasabb bért.

A Péterfy Kórház 84 orvosánál betelt a pohár: nincs több túlmunka és szabályszegés
Hiába kérték a bérfeszültség rendezését, elutasították őket.

A MedicalOnline-t minisztériumi forrásból úgy tájékoztatták, hogy a hír kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár összehívta a fővárosi trauma-ellátást biztosító intézmények vezetőit. Az egyeztetésen kiderült, hogy a Péterfyben mindössze tíz orvos nyilatkozott végül az önkéntes túlórák felmondásáról – és így is maradt az intézményben elegendő traumatológus –, ahogyan az is, hogy a négy centrum nem kívánja „elszipkázni” egymástól a munkaerőt.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik