Belföld

Simán áteresztik a sugárzást a Péterfy kórház ólomköpenyei

Miután egy hónappal ezelőtt a Péterfy kórház elküldte dolgozóit az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra, néhány traumatológus úgy gondolta, a képzésen tanultak szerint átvizsgálnák a helyet, ahol dolgoznak.

A vizsgálat során kipróbálták többek közt a legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények áteresztőképességét, ilyen eredményre azonban még ők sem számítottak, írja a 444.

Amikor ugyanis a röntgenkészülék alá helyezték a kötényeket, kiderült, hogy azok simán áteresztik a sugárzást.

Hab a tortán, hogy a védőfelszerelések hiányosak is, ugyanis nincs elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű, így sokan saját pénzükből vett sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe.

Az intézet orvosai ezek után azt is kiderítették, hogy  a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak a jelen pillanatban nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat ugyanis még 2017-ben lejárt.

Így nem jogszerű egyetlen műtét sem, amelyben sugárterhelés léphet fel, tehát amihez röntgent használnak. A kórház tehát két éve törvénytelenül működik, hiszen a szabályokat szigorúan értelmezve be kellett volna zárni, miután

illegálisan működik minden egyes esetben, amikor röntgent használ, azaz minden egyes nap.

A Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ dolgozói az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak, hatósági állásfoglalásért.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik