Közélet

Oroszok a Strache-botrányról: Ennek a történetnek nincs semmi köze hozzánk

Tagadta a Kreml hétfőn, hogy köze van az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző vezetője, Heinz-Christian Strache korrupciós botrányához, aki egy nemrég nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint hétfőn azt mondta,

semmilyen módon nem tudom értékelni ezt a videót, mert semmi köze nincs az Oroszországi Föderációhoz, az elnökhöz vagy a kormányhoz.

A felvételen szereplő, magát orosznak mondó nővel kapcsolatban, akiről kiderült, hogy provokátor, Peszkov kijelentette, nem tudják valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár.

Ennek a történetnek nincs és nem is lehet hozzánk semmi köze

– közölte.

Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap közzétett egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A magát Aljona Makarovának nevező nő azt állította, hogy Igor Makarov orosz milliárdos unokahúga. Igor Makarov tagadta, hogy köze van az ügyhöz, hozzátéve: nincs unokahúga. Jelezte: jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy kiderítsék, ki élt vissza a nevével.

Strache a botrány kirobbanása után lemondani kényszerült pártelnöki és alkancellári tisztségéről. Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig szombat este bejelentette az osztrák kormánykoalíció felbontását, és mielőbbi új választások kiírását javasolta. 

A RIA Novosztyi szerint Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke egy vasárnapi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a Strachéról készült videofelvételt övező botrány az európai parlamenti választásokat megelőzően egy nemzetközi méretű, megtervezett kampány része.

Orbán: „Osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg"
A miniszterelnök eddig nem reagált a Strache-botrány őket érintő kínos részére.

Kiemelt kép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik