Nagyvilág

Kurz egyelőre nem rúgja ki a belügyminisztert a Strache-botrány miatt

Előtte a Szabadságpárt közölte: ha Kicklnek mennie kell, az összes miniszterüket visszahívják.

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfői közleményében jelezte, hogy egyelőre nem meneszti Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert.

Kurz rövid közleményében bírálta az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amelynek előző vezetője, Heinz-Christian Strache a napokban korrupciós botrányba keveredett, és lemondani kényszerült pártelnöki és alkancellári tisztségéről. A kancellár egyúttal azt hangsúlyozta, hogy pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetősége száz százalékban támogatja az általa követett irányvonalat.

Az FPÖ korábbi elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap közzétett egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Az ibizai találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is. Gudenus vasárnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond minden tisztségéről, kilép a pártból, és visszaadja parlamenti mandátumát.

A botrány következtében szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak Ausztriában.

Kickl az ibizai felvétel készítésekor az FPÖ főtitkára volt. Kurz a Kurier című osztrák napilapnak hétfőn amellett érvelt, hogy Kickl belügyminiszterként nem nyomozhat saját maga ellen. A kancellár szerint a szabályoknak megfelelően fel kell deríteni a botrányt, és tisztázni kell, hogy történt-e bűncselekmény.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hétfőn leszögezte: kész visszahívni valamennyi miniszterét az Osztrák Néppárttal (ÖVP) közösen alkotott kormánykoalícióból, ha a kancellár megválik Kickltől.

A belügyminiszter, aki Ausztria egyik legismertebb politikusa, újságíróknak elmondta: az FPÖ álláspontja szerint az lenne a normális eljárás, ha minisztereik hivatalban maradnának mindaddig, amíg az előrehozott választások nyomán az új tárcavezetők leteszik hivatali esküjüket.

Eközben egy friss közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a szavazók nem pártoltak el teljesen az FPÖ-től az Ibiza-botrányt követően, bár a párt öt százalékpontot veszített népszerűségéből. Jelenleg a választók 38 százaléka támogatja az ÖVP-t, és 18 százaléka az FPÖ-t. A szociáldemokraták támogatottsága 26 százalékos, míg az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) 9, a Zöldek pedig 5 százalékon állnak.

A felmérést a Research Affairs Institut készítette május 18-a és 20-a között 500 ember megkérdezésével az Österreich című napilap megbízásából.

A közvélemény-kutatás résztvevőinek 83 százaléka szerint Strache lemondása teljesen helyénvaló volt. Az előrehozott választásokat az osztrákok 60 százaléka pozitívan fogadta. A válaszadók 29 százaléka vallotta azt, hogy teljesen elvesztette bizalmát a politikában a botrány miatt. (MTI, archív fotó: Europress – HERBERT PFARRHOFER/APA-PictureDesk via AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik